Allvarlighets skala:  
  (98/100)

Ta bort viruset HakunaMatata (Bonus: Dekryptering – steg för steg) - Guide för Virusborttagning

av Jake Doevan - - | Typ: Gisslanprogram

HakunaMatata-viruset: roligt namn döljer farligt näthot 

HakunaMatata-viruset är ett nytt filkrypteringsvirus som använder sig av en populär fras från ”Lejonkungen”. Även om detta ordspråk betyder ungefär ”det finns inga bekymmer”, innebär det motsatsen att drabbas av detta ransomware. Efter att viruset har tagit sig in i dator, tar det användarens filer som gisslan. Det krypterar filerna med hjälp av krypteringsalgoritmerna AES256-bit och RSA-2048. Viruset angriper en rad olika typer av dokument och lägger till en filändelse på dem. Datakrypteringen går snabbt och därefter går filerna inte att öppna. Det finns dock en fil som utvecklarna av detta ransomware vill att offren ska öppna. Den heter “Recovers files yako.html” och utgörs av ett ransom-meddelande. I detta står det att det inte hjälper att ta bort HakunaMatata för att återställa förlorade filer. Offren behöver en korrekt personlig nyckel som kan låsa upp datan. Hackarna uppmanar offren att kontakta dem via Bitmessage och ger detaljerade instruktioner för hur man ska göra detta. Vi rekommenderar dock inte att du följer dessa uppmaningar. Det är inte bara slöseri med tid, utan kan också leda till att du förlorar pengar. Nätbrottslingarna kommer inte att ge dig dekrypteringsnyckeln gratis, utan du måste köpa den för en viss summa pengar. Men tänk på att det inte finns någon garanti för att du får denna nyckel även efter betalning, så vi vill inte uppmuntra dig till att ta den här risken. Istället ska du ta bort HakunaMatata från datorn och sedan försöka att återställa din data genom olika metoder. 

I ransom-meddelandet framgår inte hur mycket pengar hackarna vill ha för dekrypteringsnyckeln. Storleken på lösensumman kan variera från användare till användare. Vanligtvis begär bedragarna mellan 1 och 3 Bitcoins, vilket för närvarande motsvarar 800 till 2500 USD. HakunaMatata ransomware skapades i samma syfte som alla andra krypteringsvirus – att lura datoranvändare och till och med företag på pengar. Hackare är medvetna om att folk sällan säkerhetskopierar sina filer, men samtidigt är rädda att förlora dem. Detta gör denna olagliga verksamhet än enklare, eftersom folk i regel är villiga att betala löjligt mycket pengar för att få tillbaka sina bilder, dokument och annan viktig data. Vi vill påminna om att det är bättre att ändra på dåliga vanor och se över några alternativ för dataåterställning än att köpa sig fri från bedragare. Om du har infekterats av HakunaMatata-viruset, rekommenderar vi dig starkt att skanna din PC med ReimageIntego eller annat ansett antisabotageprogram. Först efter att du tagit bort viruset, kan du börja fundera över dataåterställning.  

HakunaMatata virusHakunaMatata ransomware

Kan jag skydda mig mot detta ransomware?

HakunaMatata ransomware sprids med hjälp av samma metoder som andra filkrypteringsvirus: skadliga skräppmejl och bilagor, exploit kits och falska program och uppdateringar. Dessvärre finns inget 100 % skydd mot detta ransomware, men att följa säkerhetsrekommendationer på nätet är starkt rekommenderat. Tänk på att det är extremt farligt att öppna skräppmejl och särskilt deras bilagor. Detta är den huvudsakliga metoden för att sprida ransomware. Bedragarna kan låtsas att komma från olika renommerade och välkända organisationer och företag, så du måste kolla referenser och e-postadress och validera informationen på nätet innan du öppnar bilagan. HakunaMatata kan också smyga sig in genom säkerhetsbrister i din dator. Därför är det viktigt att du installerar ansedda säkerhetsprogram och håller alla dina program uppdaterade. Slutligen, håll dig borta från suspekta program och uppdateringar som ofta erbjuds på okända webbsidor eller i poppupp-annonser. 

Hur tar jag bort HakunaMatata-viruset från min PC? 

Den enda säkra metoden för att ta bort HakunaMatata är att köra en fullständig systemskanning med ett antisabotageprogram. Vårt team föreslår att du använder ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner eller Malwarebytes. Dock kan sabotageprogram försöka att förhindra dig från att installera något av dessa program. Om så är fallet, följ instruktionerna nedan. Som vi redan nämnt, räcker det inte med att ta bort HakunaMatata för att få tillbaka sina filer. I slutet av denna artikel, finns några förslag på hur du kan återställa i alla fall en del av din förlorade data. 

Offer
gör det nu!
Ladda ner
Reimage Nöjdhets-
Garanti
Ladda ner
Intego Nöjdhets-
Garanti
Kompatibel med Microsoft Windows Supported versions Kompatibel med OS X Supported versions
Vad ska man göra om det misslyckas?
If you failed to remove virus damage using Reimage Intego, submit a question to our support team and provide as much details as possible.
Reimage Intego har en gratis begränsad skanner. Reimage Intego erbjuder en mer grundlig skanning när du köper den fulla versionen. När gratis skannern upptäcker virus så kan du fixa dem med gratis manuell reparation eller köpa den fulla versionen så att de kan fixas automatiskt.
Alternativ Mjukvara
Olika programvara har olika syften. Om du inte lyckades fixa de skadade filerna med Reimage, prova då att köra SpyHunter 5.
Alternativ Mjukvara
Olika programvara har olika syften. Om du inte lyckades fixa de skadade filerna med Intego, prova då att köra Combo Cleaner.

Manuell HakunaMatata Borttagningsguide för virus:

Ta bort HakunaMatata med Safe Mode with Networking

Om HakunaMatata ransomware hindrar dig från att installera, uppdatera eller använda ett antivirus- eller antisabotageprogram, ska du följa dessa steg. Dessa instruktioner hjälper dig att starta om din PC i ”Felsäkert läge” och påbörja virusborttagningen.

 • Steg 1: Starta om din dator i Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klicka på Start Shutdown Restart OK.
  2. När din dator blir aktiv så trycker du F8 upprepade gånger tills du ser fönstret Advanced Boot Options.
  3. Välj Safe Mode with Networking från listan Välj 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Tryck på knappen Power vid Windows inloggningsskärm. Tryck och håll nu ned Shift på ditt skrivbord och klicka på Restart..
  2. Välj nu Troubleshoot Advanced options Startup Settings och tryck avslutningsvis på Restart.
  3. När din dator blir aktiv så väljer du Enable Safe Mode with Networking i fönstret Startup Settings. Välj 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Steg 2: Ta bort HakunaMatata

  Logga in på ditt infekterade konto och starta webbläsaren. Ladda ner ReimageIntego eller ett annat legitimt antispionprogram. Uppdatera det innan du kör en full systemskanning och tar bort skadliga filer som tillhör ditt gisslanprogram och slutför borttagningen av HakunaMatata

Om ditt gisslanprogram blockerar Safe Mode with Networking så kan du prova en annan metod.

Ta bort HakunaMatata med System Restore

Nedan finns ytterligare en metod för att starta om din PC och köra en fullständig systemskanning med önskat säkerhetsprogram.

 • Steg 1: Starta om din dator i Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klicka på Start Shutdown Restart OK.
  2. När din dator blir aktiv så trycker du F8 upprepade gånger tills du ser fönstret Advanced Boot Options.
  3. Välj Command Prompt från listan Välj 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Tryck på knappen Power vid Windows inloggningsskärm. Tryck och håll nu ned Shift på ditt skrivbord och klicka på Restart..
  2. Välj nu Troubleshoot Advanced options Startup Settings och tryck avslutningsvis på Restart.
  3. När din dator blir aktiv så väljer du Enable Safe Mode with Command Prompt i fönstret Startup Settings. Välj 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Steg 2: Återställ dina systemfiler och inställningar
  1. När fönstret Command Prompt dyker upp så skriver du in cd restore och klickar Enter. Skriv in 'cd restore' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  2. Skriv nu in rstrui.exe och tryck på Enter igen.. Skriv in 'rstrui.exe' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  3. När ett nytt fönster dyker upp klickar du på Next och väljer en återställningspunkt från innan infiltrationen av HakunaMatata. Efter att ha gjort det klickar du på Next. När fönstret 'System Restore' dyker upp så väljer du 'Next' Välj din återställningspunkt och klicka 'Next'
  4. Klicka nu på Yes för att starta systemåterställningen. Klicka på 'Yes' och starta systemåterställningen
  Så fort du har återställt ditt system till ett tidigare stadium, ladda ner och skanna din dator med ReimageIntego och se till att borttagningen av HakunaMatata lyckas.

Bonus: Återställ din data

Guiden ovan ska hjälpa dig att ta bort HakunaMatata från din dator. För att återställa dina krypterade filer, rekommenderar vi dig att använda en detaljerad guide utfärdad av utanvirus.se-säkerhetsexperter

Först när du har tagit bort HakunaMatata, kan du börja fundera på återställningsmetoder. Om du saknar säkerhetskopior, är chansen att återställa krypterade filer inte så hög. Du kan dock ge dessa metoder en chans och förhoppningsvis kan du få tillbaka åtminstone några av dina filer. Sedan kan du göra kopior av de krypterade filerna och förvara dessa på en extern enhet. Kanske kommer ett gratis dekrypteringsprogram snart att lanseras och då kommer du att kunna låsa upp dina personliga filer. 

Om dina filer är krypterade genom HakunaMatata, finns flera sätt att återställa dem

Metod 1: Data Recovery Pro

Data Recovery Pro är en automatisk metod för att återställa dina filer. Detta verktyg skapades för att återställa förlorade eller skadade filer, men den senaste uppdateringen kan även återställa vissa krypterade filer. Följ instruktionerna nedan:

 • Ladda ner Data Recovery Pro;
 • Följ anvisningarna i Installation av Data Recovery och installera programmet på din dator
 • Öppna det och skanna din dator efter filer som är krypterade genom HakunaMatata-ransomware;
 • Återställ dem

Metod 2: Windows-funktionen ”Återställ från tidigare version”

Om funktionen ”Systemåterställning” var aktiverad före HakunaMatata-attacken, kan du använda denna metod för att återställa individuella filer. Tänk på att du inte kan få tillbaka alla dina filer. Men om du har förlorat mycket viktiga dokument, följ dessa steg:

 • Hitta den krypterade filen som du vill återställa och högerklicka på den;
 • Välj “Properties” och gå till fliken “Previous versions”;
 • Här ska du kontrollera varje tillgänglig kopia av filen i “Folder versions”. Välj den version som du vill återställa och klicka på “Restore”.

Metod 3: ShadowExplorer

Goda nyheter är att HakunaMatata-viruset möjligen inte raderar skyggvolymkopior av de angripna filerna. På så sätt kan du använda ShadowExplorer för att återställa filer från skuggkopior. Följ dessa steg: 

 • Ladda ner Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/);
 • Använd en installationsguide för Shadow Explorer och installera denna applikation på din dator;
 • Öppna programmet och gå igenom rullmenyn i det övre vänstra hörnet för att välja enheten för din krypterade data. Se vilka mappar som finns där;
 • Högerklicka på den mapp som du vill återställa och välj “Export”. Du kan också välja var du vill att den ska lagras.

Avslutningsvis så bör du tänka på skydd mot krypto-gisslanprogram. För att skydda din dator från HakunaMatata och andra gisslanprogram så ska du använda ett välrenommerat antispionprogram, såsom ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner eller Malwarebytes

Låt inte myndigheterna spionera på dig

Myndigheterna har många problemområden gällande att spåra användares information och spionera på invånare så du bör komma ihåg detta och lära dig mer om skuggig informationsinsamling. Undvik oönskad spårning från myndigheterna och spionering genom att bli helt anonym på nätet.

Du kan välja en annorlunda geografisk plats när du kopplar upp dig och få tillgång till vilket innehåll som helst, oavsett geografiska begränsningar. Du kan enkelt njuta av internetuppkopplingen utan risk av att bli hackad om du använder dig av en Private Internet Access VPN.

Ta kontroll över informationen som kan nås av styrelser och andra oönskade parter och surfa online utan att spioneras på. Även om du inte är inblandad i olagliga aktiviteter och litar på dina tjänster och plattformer så är det nödvändigt att aktivt skydda din integritet och ta försiktighetsåtgärder genom en VPN-tjänst.

Säkerhetskopiera filer för senare användning i fall malware-attacker uppstår

Mjukvaruproblems skapade av skadeprogram eller direkt dataförlust på grund av kryptering kan leda till problem med din enhet eller permanent skada. När du har ordentliga aktuella säkerhetskopior kan du enkelt ta igen dig om något sådant skulle hända och fortsätta med ditt arbete.

Det är viktigt att skapa uppdateringar för dina säkerhetskopior efter ändringar så att du kan fortsätta var du var efter att skadeprogram avbryter något eller skapar problem hos din enhet som orsakar dataförlust eller prestandakorruption.

När du har den senaste versionen av varje viktigt dokument eller projekt kan du undvika mycket frustration. Det är praktiskt när skadeprogram kommer från ingenstans. Använd Data Recovery Pro för systemåterställning.

Om utvecklaren
Jake Doevan
Jake Doevan - Livet är för kort för att slösa bort tid på virus

Om denna gratis borttagningsguide hjälpte dig och du är nöjd med vår tjänst, vänligen överväg att göra en donation för att hålla denna tjänst vid liv. Även små summor kommer uppskattas.

Kontakta Jake Doevan
Om företaget Esolutions

Källa: https://www.2-spyware.com/remove-hakunamatata-ransomware-virus.html
Borttagning guider på andra språk

Din åsikt om HakunaMatata ransomware virus