Datorvirus och sabotageprogram

av Lucia Danes - - Uppdaterad | Typ: Alla

Datavirus (även kallade sabotageprogram) är skadliga program som är utvecklade för att utföra obehörig aktivitet på det angripna PC-systemet. Dessa kan skada datorn allvarligt, så användare bör undvika att installera virus på sina datorer. I de flesta fall, utvecklas datavirus för ekonomiska vinstsyften, så att de kan börja spåra offret och samla in personlig och icke-personlig information. De kan dessutom orsaka omdirigeringar, tröghet och liknande problem. Annonsprogram, webbläsarkapning, ransomware, trojaner och spionprogram är de vanligaste formerna av sabotageprogram. 

Sabotageprogram infekterar systemet utan användarens godkännande eller vetskap. Du kan råka ladda ner sådan skadlig programvara till din dator ihop med olicensierad mjukvara, såsom olagliga spel, antispion-/antivirus-crack och liknande nedladdningar. Användare bör också vara väldigt försiktiga vad gäller e-post, eftersom de kan innehålla skadliga länkar eller infekterade bilagor. Slutligen varnar säkerhetsforskare om olagliga webbsidor och missvisande pop-up-annonser som använts aktivt för att sprida sabotageprogram. Om en annons låter för bra för att vara sann, bör du ignorera den.  Nästan alla av dessa program kan stoppas med hjälp av pålitliga antisabotageprogram. Dock händer det att även det starkaste säkerhetsrogrammet inte lyckas skydda datorn, då datavirus uppdateras regelbundet och det tar tid att utveckla nya uppdateringar för antisabotageprogram. 

Ett datavirus effekter beror på dess typ, men förlust av pengar eller data är de vanligaste konsekvenserna av skadlig mjukvara. Offer kan också stöta på problem såsom webbläsarrelaterade problem (ändringar av startsida/hemsida/ny flik, uppkomst av annonsinnehåll, omdirigeringar till skadliga webbsidor etc.) och PC-relaterade problem (tröghet i systemet, problem vid uppstartning av legitim mjukvara, uppkomst av falska systemskanners etc.). Sabotageprogram kan också infektera systemet med ytterligare virus eller till och med försöka att ansluta den angripna datorn till ett botnet för att sprida spam. De flesta hot, som tillhör kategorin sabotageprogram, ligger dolda i systemets bakgrund och användare har ingen aning om att det är infekterat. Hursomhelst, bör misstänkta processer i systemets vänteprocess (Task Manager), förekomsten av märkliga verktygsfält i din webbläsare, okända ändringar i dina systeminställningar och systemtröghet vara tydliga varningar på att din PC:s säkerhet är hotad. 

Om du redan har märkt av någon av dessa saker, kan din datorn vara infekterad. För att få reda på vad det handlar om och vilken metod du ska använda för att undanröja problemet, måste du först identifiera hotet. Detta kan du göra genom att besöka databasen över datavirus eller köra en fullständig systemskanning med en av våra rekommenderade antisabotageprogram. Om du redan vet namnet på sabotage-programmet, kan du också lösa problemet genom att läsa våra detaljerade guider om hur du tar bort virus eller genom att köra en fullständig systemskanning med samma antisabotageprogram. För att välja rätt program, besök vår avdelning för Mjukvara. Vi rekommenderar starkt att du använder vedertagna verktyg för att reparera din dator. 

De senaste virusen som har lagt till i databasen

Information uppdaterad: 2016-09-12

Läs på andra språk