Allvarlighets skala:  
  (99/100)

Cryakl ransomware. Hur tar man bort? (Avinstallera guide)

av Lucia Danes - - | Typ: Gisslanprogram

Vad finns det för faror med Cryakl-viruset?

Cryakl-viruset är ett skadligt ransomware som kan infiltrera datorer och kryptera den viktigaste informationen på dem. Viruset verkar efterlikna metoderna hos andra kända krypto-ransomware, såsom Locky. Till exempel låser det användarens personliga filer med hjälp av krypteringsalgoritmerna AES och RSA. Dessa matematiskt avancerade koder används för att kryptera (offentlig nyckel) och dekryptera (personlig nyckel) datan på den infekterade datorn. Dessvärre är dekrypteringsnyckeln noggrant övervakad på en hemlig fjärrserver, som finns hos hackarna. De kriminella är inte villiga att ge ifrån sig nyckeln utan att du betalar lösensumman. Men du ska inte betala, för även om  du gör det, finns det ingen garanti att hackarna kommer att ge dig nyckeln för att låsa upp dina filer. Istället ska du koncentrera dig på att göra dig av med Cryakl-viruset. Börja med att skanna datorsystemet med Reimage.

The image revealing Cryakl virus

Detta näthot dök up under de första veckorna i april. Det lugnade ned sig under ett par månader, men verkar nu ha kommit tillbaka. Cryakl-viruset är ganska diskret, då det inte avslöjar särskilt mycket information om sina syften eller villkor. Det utlöser sina skadliga filer; det kan handla om en schvost.exe-fil eller annan fil som liknar en vanlig legitim systemfil. Sedan börjar det att söka efter filer som matchar följande filändeser: 

.dif, .dip, .djv, .djvu, .doc, .docb, .docm, .docx, .dot, .dotm, .dotx, .dtd, .dwg, .dxf, .eml, .eps, .fdb, .fla, .flv, .frm, .gadget, .gbk, .gbr, .ged, .gif, .gpg, .gpx, .gz, .h, .htm, .html, .hwp, .ibd, .ibooks, .iff, .indd, .jar, .java, .jks, .jpg, .js, .jsp, .key, .kml, .kmz, .lay, .lay6, .ldf, .lua, .m3u, .m4a, .m4v, .max, .mdb, .mdf, .mfd, .mid, .mkv, .mml.

Viruset angriper främst de mest populära filformaten, för att orsaka så stor skada som möjligt. Vidare, lägger vissa versioner av detta virus till filändelsen .cryakl på de krypterade filerna, vilket gör att man kan skilja mellan angripna och säkra filer. Då Cryakl ransomware använder sig av två relaterade matematiska koder, verkar det inte finnas något annat sätt att återställa sina filer än att betala den begärda lösensumman. Som tur är, har Kasperskys IT-experter nu lanserat Cryakl Decryptor, som kan laddas ner gratis från Kasperskys officiella webbsida för anti-ransomware-produkter. Men även om du har ett dekrypteringsverktyg, måste du först ta bort Cryakl. Läs mer om hur du gör en säker och ordentlig borttagning i slutet av artikeln. .

Hur sprids viruset?

Vanligt bland de flesta hackare är att sprida sina destruktiva sabotageprogram via skräppost. Denna metod visar sig dessvärre fortfarande vara mycket effektiv. De nätkriminella har blivit så kreativa att de nu kan skapa falska mejl som ser ut att komma från transportföretag, tullverket eller lokala institutioner. Användare som inte tidigare har stött på ransomware eller är obekanata med deras spridningsmetoder, öppnar sådana mejl för att långt senare få reda på att de då aktiverade Cryakl ransomware eller annat filkrypteringsvirus. Till och med FBI uppmanas att vara uppmärksamma och inte öppna liknande mejl. Om du är osäker på mejlets tillförlitlighet, kontakta respektive företag eller institution direkt för att undvika ytterligare skada. Slösa inte bort någon tid, utan ta bort Cryakl med detsamma. 

Är det möjligt att ta bort Cryakl på ett effektivt sätt?

Vi föreslår användare att genomföra en automatisk borttagning av Cryakl-viruset med hjälp av ett uppdaterat antisabotageprogram såsom Reimage eller Plumbytes Anti-MalwareMalwarebytes Malwarebytes. Sedan låter du detta skanna operativsystemet för att upptäcka alla skadliga filer och slutligen ta bort dessa. Du kan komma att begäras att starta om din dator efter att Cryakl har tagita bort. Tänk på att antispionprogrammet inte avkodar filerna, utan endast tar bort viruset. För att avkoda filerna, kan du använda det dekrypteringsprogram som anges nedan. Om du stöter på några problem med borttagningen av Cryakl på grund av att säkerhetsprogrammet helt enkelt inte kommer igång, kan du läsa guiden för dataåterställning nedan.

Offer
gör det nu!
Ladda ner
Reimage (borttagare) Nöjdhets-
Garanti
Ladda ner
Reimage (borttagare) Nöjdhets-
Garanti
Kompatibel med Microsoft Windows Supported versions Kompatibel med OS X Supported versions
Vad ska man göra om det misslyckas?
If you failed to remove virus damage using Reimage, submit a question to our support team and provide as much details as possible.
Reimage is recommended to remove virus damage. Gratisskannern möjliggör för dig att kolla huruvida din PC är infekterad eller inte. Om du behöver ta bort skadeprogram måste du köpa den licensierade versionen av skadeprogramsborttagaren Reimage.

Manuell Cryakl Borttagningsguide för virus:

Ta bort Cryakl med Safe Mode with Networking

 • Steg 1: Starta om din dator i Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klicka på Start Shutdown Restart OK.
  2. När din dator blir aktiv så trycker du F8 upprepade gånger tills du ser fönstret Advanced Boot Options.
  3. Välj Safe Mode with Networking från listan Välj 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Tryck på knappen Power vid Windows inloggningsskärm. Tryck och håll nu ned Shift på ditt skrivbord och klicka på Restart..
  2. Välj nu Troubleshoot Advanced options Startup Settings och tryck avslutningsvis på Restart.
  3. När din dator blir aktiv så väljer du Enable Safe Mode with Networking i fönstret Startup Settings. Välj 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Steg 2: Ta bort Cryakl

  Logga in på ditt infekterade konto och starta webbläsaren. Ladda ner Reimage eller ett annat legitimt antispionprogram. Uppdatera det innan du kör en full systemskanning och tar bort skadliga filer som tillhör ditt gisslanprogram och slutför borttagningen av Cryakl

Om ditt gisslanprogram blockerar Safe Mode with Networking så kan du prova en annan metod.

Ta bort Cryakl med System Restore

 • Steg 1: Starta om din dator i Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klicka på Start Shutdown Restart OK.
  2. När din dator blir aktiv så trycker du F8 upprepade gånger tills du ser fönstret Advanced Boot Options.
  3. Välj Command Prompt från listan Välj 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Tryck på knappen Power vid Windows inloggningsskärm. Tryck och håll nu ned Shift på ditt skrivbord och klicka på Restart..
  2. Välj nu Troubleshoot Advanced options Startup Settings och tryck avslutningsvis på Restart.
  3. När din dator blir aktiv så väljer du Enable Safe Mode with Command Prompt i fönstret Startup Settings. Välj 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Steg 2: Återställ dina systemfiler och inställningar
  1. När fönstret Command Prompt dyker upp så skriver du in cd restore och klickar Enter. Skriv in 'cd restore' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  2. Skriv nu in rstrui.exe och tryck på Enter igen.. Skriv in 'rstrui.exe' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  3. När ett nytt fönster dyker upp klickar du på Next och väljer en återställningspunkt från innan infiltrationen av Cryakl. Efter att ha gjort det klickar du på Next. När fönstret 'System Restore' dyker upp så väljer du 'Next' Välj din återställningspunkt och klicka 'Next'
  4. Klicka nu på Yes för att starta systemåterställningen. Klicka på 'Yes' och starta systemåterställningen
  Så fort du har återställt ditt system till ett tidigare stadium, ladda ner och skanna din dator med Reimage och se till att borttagningen av Cryakl lyckas.

Bonus: Återställ din data

Guiden ovan ska hjälpa dig att ta bort Cryakl från din dator. För att återställa dina krypterade filer, rekommenderar vi dig att använda en detaljerad guide utfärdad av utanvirus.se-säkerhetsexperter

Vi är vana vid att höra om ransomware-attacker som slutar mycket illa, omfattande både dataförlust och ekonomisk förlust. Som tur är finns det ett dekrypteringsprogram för återställning av de filer som har krypterats av Cryakl-viruset. Men i händelse av att din dator har infekteras med en ny version av Cryakl och dekrypteringen inte fungerar, har vi samlat en rad förslag på olika metoder för dataåterställning nedan. 

Om dina filer är krypterade genom Cryakl, finns flera sätt att återställa dem

Kan data återställas med hjälp av Data Recovery Pro?

Denna automatiska metod för dataåterställning är särskilt lämplig för de som inte är kunniga på datorer och vill ha en snabb och effektiv återställning. Även om det finns någon garanti för att datorn kommer att bli helt återställd till sin tidigare version, finns det i alla fall en chans att du kan få tillbaka några av dina filer.

 • Ladda ner Data Recovery Pro;
 • Följ anvisningarna i Installation av Data Recovery och installera programmet på din dator
 • Öppna det och skanna din dator efter filer som är krypterade genom Cryakl-ransomware;
 • Återställ dem

Filåterställning med Windows-funktionen ”Återställ till tidigare version”

Innan du går vidare till intruktionerna för återställning nedan, bör du komma ihåg att denna metod är användbar om funktionen Systemåterställning har tillåtit ‘pre-virus’-infiltrering. 

 • Hitta den krypterade filen som du vill återställa och högerklicka på den;
 • Välj “Properties” och gå till fliken “Previous versions”;
 • Här ska du kontrollera varje tillgänglig kopia av filen i “Folder versions”. Välj den version som du vill återställa och klicka på “Restore”.

Dataåterställning med hjälp av ShadowExplorer

ShadowExplorer är en effektiv metod om du har infekterats med något mindre aggressivt ransomware, som inte raderar volymskuggkopior av filerna; om inte, så kan ShadowExplorer återställa din dator med hjälp av dem. Vänligen, följ instruktionerna nedan för att testa denna metod.

 • Ladda ner Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/);
 • Använd en installationsguide för Shadow Explorer och installera denna applikation på din dator;
 • Öppna programmet och gå igenom rullmenyn i det övre vänstra hörnet för att välja enheten för din krypterade data. Se vilka mappar som finns där;
 • Högerklicka på den mapp som du vill återställa och välj “Export”. Du kan också välja var du vill att den ska lagras.

Dataåterställning med Cryakl Decryptor

Den snabbaste och mest tillförlitliga metoden för dataåterställning står Cryakl Decryptor för. Du kan komma til detta program genom att klicka på tidigare angiven hyperlänk eller besöka Kasperskys officiella webbsida.

Avslutningsvis så bör du tänka på skydd mot krypto-gisslanprogram. För att skydda din dator från Cryakl och andra gisslanprogram så ska du använda ett välrenommerat antispionprogram, såsom Reimage, Malwarebytes MalwarebytesCombo Cleaner eller Plumbytes Anti-MalwareMalwarebytes Malwarebytes

Om utvecklaren

Lucia Danes
Lucia Danes - Virusforskare

Om denna gratis borttagningsguide hjälpte dig och du är nöjd med vår tjänst, vänligen överväg att göra en donation för att hålla denna tjänst vid liv. Även små summor kommer uppskattas.

Kontakta Lucia Danes
Om företaget Esolutions

Källa: https://www.2-spyware.com/remove-cryakl-ransomware-virus.html

Borttagning guider på andra språk