Allvarlighets skala:  
  (9/100)

Ta bort viruset Cleanserp.net (Borttagningsguide) - jan 2021 uppdatering

av Alice Woods - - | Typ: Webbläsarkapare

Cleanserp-viruset orsakar otaliga annonser i din webbläsare

Bildexempel på Cleanserp.net-viruset

Cleanserp.net är en falsk sökmotor som annonseras med hjälp av ett tilläggsprogram för Google Chrome och Mozilla Firefox. På grund av dess negativa egenskaper kategoriseras den som en webbläsarkapare. Enligt de senaste rapporterna, gömmer sig detta bedrägliga program under namnen ”CleanSerp” eller ”QueryRouter”.

Båda dessa tillhör kategorin potentiellt oönskade program (PUP), vilket inte utlovar något gott. Framför allt omdirigerar de slumpmässigt till hxxp://search.cleanserp.net/ och ställer in denna webbsida som standardstartsida och -sökmotor liksom sida för ny flik.

Denna webbläsarkapare kan ta sig in i systemet i smyg via programpaket och kapa webbläsares inställningar, modifiera sökresultat, visa påträngande annonser och samla in information om användare. Det så kallade Cleanserp-viruset är inget skadligt näthot, men det ökar risken för att du stöter på webbsidor som drivs av nätkriminella.

Det senare kan inträffa om du klickar på en vilseledande nätannons eller länk som finns bland sökresultaten. Det största problemet är dock att det är svårt att ta bort Cleanserp och att det inte går att ställa in önskad sökmotor som standard. Som nämnt, dyker denna webbsida upp så fort du öppnar Chrome eller Firefox eller öppnar en ny flik i dessa.

Så om du märkt av dessa problem, ska du skanna din PC med ReimageIntego och låta detta antisabotageprogram rensa din dator från PUP.

Cleanserps utformning liknar Googles. Det erbjuder snabb åtkomst till Gmail och G+, liksom webb-, bild- och videosökning. Det liknar också en annan ökänd webbläsarkapare – Launchpage.org-viruset.

Oroande fakta om denna sökmotor

Denna sökmotor marknadsförs som ett verktyg som är mån om användarens integritet, men låt dig inte luras av detta. Dess användarvillkor handlar endast om användarens ansvar, men inte om utvecklarnas. I Cleanserp integritetspolicy står det att sökmotorn använder cookies för att samla in och lagra följande information om användare:

 1. IP-adress;
 2. Sökord;
 3. Sökhistorik;
 4. Liknande surfrelaterad information.

Dessutom kan den samla in och lagra viss personlig information om du väljer att kontakta utvecklarna via e-post eller ger ut ditt namn på annat sätt, till exempel om du söker på ditt för- och efternamn via denna sökmotor. Vidare, kan detta suspekta sökverktyg generera tredjepartsannonser.

I integritetspolicyn står också att tredjepartscookies kan tillåtas att installeras i din webbläsare. På så sätt kan okända annonsnätverk eller tredjeparter spåra varje steg du tar på nätet och generera annonser baserade på den insamlade information som finns om dig.

Tänk på att detta dokument säger att den insamlade informationen används för att förbättra programmets tjänster. Detta betyder i själva verket att tilläggsprogrammet kommer att generera anpassade annonser. Det handlar om tonvis med poppupp-, banner- eller in-text-annonser samt sponsrat material bland dina sökresultat.

Bildexempel på Cleanserp.net-virusetCleanserp.net ändrar inställningarna i webbläsarna Firefox och Chrome och påverkar deras uppstart.

Det största problemet med CleanSerp är att det omdirigerar användare till sponsrade webbsidor och på så sätt försämrar surfupplevelsen. Du kan tvingas in på irrelevanta och till och med potentiellt farliga webbsidor. Vissa av annonserna eller länkarna leder till missvisande webbsidor där du kan luras till att installera falska program, skriva in personliga uppgifer eller infekteras med sabotageprogram.

Därför rekommenderar vi starkt att du tar bort Cleanserp. Detta är det enda som gäller om du vill undvika möjliga hot och få tillbaka kontrollen över din webbläsare. Denna webbläsarkapare drabbar främst tyska datoranvändare så om du tillhör en av dessa, föreslår vi att du läser mer på Dieviren.de site.

Undvik webbläsarkapare genom att vara försiktig när du installerar nya program

Precis som många andra PUP, sprids också Cleanserp som en valfri komponent i programpaket. Om användare godkänner ”Snabb” (Eng: ”Quick”) eller ”Rekommenderad” installation av gratis- eller spridprogram, ger de indirekt tillåtelse för vilket tilläggsprogram som helst att ta sig in i datorn.

Detta sker eftersom sådana installationslägen inte ger ut explicit information om tredjepartsprogram. För att undvika webbläsarkapare, ska du välja installationsläget ”Avancerat” eller ”Anpassat” (Eng: ”Custom”). Men att bara klicka på knappen ”Nästa” (Eng: Next”) så snabbt som möjligt skyddar inte din PC mot kapning.

Det är mycket viktigt att du bevakar installationsprocessen och avmarkerar förmarkerade tilläggsprogram. Annars är det fritt fram för dessa oönskade program.

Ta bort Cleanserp.net från angripna webbläsare

För att ta bort Cleanserp-viruset från datorn, måste du avinstallera alla program och tilläggsprogram som har installerats utan din vetskap. Vårt team har utarbetat en detaljerad guide med bilder (se nedan). Läs igenom instruktionerna noggrant och starta sedan borttagningen.

Se till att du raderar alla element som är kopplade till webbläsarkaparen. Om du missar något, är det inte säkert att du kan ställa in önskad startsida och du kan komma att fortsätta lida av irriterande annonser. Därför ska du ta bort Cleanserp med hjälp av ett antisabotage- eller antispionprogram.

Vi rekommenderar inte att du följer instruktionerna som finns på webbläsarkaparens söksida, eftersom de är mycket otydliga och minst sagt förvirrande. Dessa har bara lagts till på den falska sidan för att förvirra offren och göra dem uppgivna i försöket att bli av med denna störande webbläsarkapare.

Du kan bli av med virusskada med hjälp av ReimageIntego. SpyHunter 5Combo Cleaner och Malwarebytes är rekommenderade för att upptäcka potentiellt oönskad programvara och virus samt alla deras filer och registerposter som är relaterade till dem.

Offer
gör det nu!
Ladda ner
Reimage Nöjdhets-
Garanti
Ladda ner
Intego Nöjdhets-
Garanti
Kompatibel med Microsoft Windows Supported versions Kompatibel med OS X Supported versions
Vad ska man göra om det misslyckas?
If you failed to remove virus damage using Reimage Intego, submit a question to our support team and provide as much details as possible.
Reimage Intego har en gratis begränsad skanner. Reimage Intego erbjuder en mer grundlig skanning när du köper den fulla versionen. När gratis skannern upptäcker virus så kan du fixa dem med gratis manuell reparation eller köpa den fulla versionen så att de kan fixas automatiskt.
Alternativ Mjukvara
Olika programvara har olika syften. Om du inte lyckades fixa de skadade filerna med Reimage, prova då att köra SpyHunter 5.
Alternativ Mjukvara
Olika programvara har olika syften. Om du inte lyckades fixa de skadade filerna med Intego, prova då att köra Combo Cleaner.

Manuell Cleanserp.net Borttagningsguide för virus:

Ta bort Cleanserp.net från system med Windows

För att ta bort detta virus från Windows, följ instruktionerna nedan. Se till att du inte missar någon virusrelaterad komponent. Om du är osäker på om du har raderat alla program eller om denna webbsida fortsätter att dyka upp i din webbläsare, ska du skanna din enhet med ett antisabotageprogram.

VIKTIGT. PVänligen läs instruktioerna från början till slut. Många användare vet hur man kommer till ”Kontrollpanelen” och ignorerar sedan guiden. Vår guide förklarar hur man reparerar infekterade webbläsargenvägar, så följ guiden noggrant! 

 1. Klicka Start Control Panel Programs and Features (om du är användare av Windows XP, klicka på Add/Remove Programs). Klicka 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (om du är användare av 'Windows XP', klicka på 'Add/Remove Programs').
 2. Om du är en användare av Windows 10 / Windows 8 så högerklickar du i det lägre vänstra hörnet av skärmen. När Quick Access Menu dyker upp, välj Control Panel och Uninstall a Program. Om du är en användare av 'Windows 10 / Windows 8' så högerklickar du i det lägre vänstra hörnet av skärmen. När 'Quick Access Menu' dyker upp, välj 'Control Panel' och 'Uninstall a Program'.
 3. Avinstallera Cleanserp.net och relaterade program
  Leta här efter Cleanserp.net eller andra nyligen installerade misstänksamma program.
 4. Avinstallera dem och klicka OK för att spara dessa ändringar. Högerklicka på alla misstänksamma saker och välj 'Uninstall'

Ta bort Cleanserp.net från system med Mac OS X

För att reparera Mac OS X, ska du också kontrollera att det inte finns några okända program installerade på din enhet (se guiden nedan).

 1. Om du använder OS X så klickar du på knappen Go i det övre högra hörnet och väljer Applications. Klicka på 'Go' och välj 'Applications'
 2. Vänta tills du ser mappen Applications och leta efter Cleanserp.net eller andra misstänkta program i den. Högerklicka nu på alla sådana objekt och välj Move to Trash. Klicka på varje skadligt objekt och välj 'Move to Trash'

Ta bort Cleanserp.net från Internet Explorer (IE)

För att ta bort denna webbläsarkapare från Internet Explorer och reparera webbläsaren, följ guiden nedan noggrant.

 1. Ta bort farliga add-ons
  Öppna Internet Explorer, klicka på Kugghjulsikonen (IE meny) i det övre högra hörnet i webbläsaren och välj Manage Add-ons. Klicka på menyikonen och välj 'Manage add-ons'
 2. Du kommer att se ett Manage Add-ons fönster. Leta här efter Cleanserp.net och andra misstänksamma insticksprogram. Avaktivera dessa genom att klicka Disable: Högerklicka på varje skadlig sak och välj 'Disable'
 3. Ändra din startsida om den ändrades av detta virus:
  Klicka på kugghjulsikonen (meny) i det övre högra hörnet av webbläsaren och välj Internet Options. Stanna i fliken General.
 4. Ta här bort skadliga URL-adresser och skriv in ett domännamn som du föredrar. Klicka Apply för att spara ändringar. Radera skadliga URL-adresser, skriv in ditt föredragna domännamn och klicka på 'Apply' för att spara ändringar
 5. Återställ Internet Explorer
  Klicka på kugghjulsikonen (meny) igen och välj Internet options. Gå till fliken Advanced.
 6. Välj här Reset.
 7. I det nya fönstret kollar du Delete personal settings och väljer Reset igen för att slutföra borttagning av Cleanserp.net. Gå till fliken 'Advanced' och klicka på knappen 'Reset'. Välj nu 'Delete personal settings' och klicka på knappen 'Reset' igen

Ta bort Cleanserp.net-virus från Microsoft Edge

Återställ Microsoft Edge-inställningar (Metod 1):

 1. Öppna Microsoft Edge och klicka på More (tre punkter i det översta högra hörnet av skärmen).
 2. Klicka på Settings för att öppna upp fler alternativ.
 3. Så fort Settings-fönstret visas, klicka på Choose what to clear-knappen under alternativet Clear browsing data. Gå till Inställningar och välj 'Choose what to clear'
 4. Här väljer du allt som du vill ta bort och klickar på Clear. Välj 'Clear'-knappen
 5. Högerklicka nu på Start-knappen (Windows-loggan). Här ska du välja Task Manager Öppna startmenyn och välj 'Task Manager'
 6. När du är inne på Processes-fliken, söker du efter Microsoft Edge.
 7. Högerklicka på den och välj alternativet Go to details. Om du inte kan se alternativet Go to details, klickar du på More details och upprepar föregående steg. Högerklicka på 'Microsoft Edge' och välj 'Go to details' Välj 'More details' om alternativet 'Go to details' inte dyker upp
 8. När Details-fliken dyker upp, letar du upp varje post som har namnet Microsoft Edge i sig. Högerklicka på varje sådan post och välj End Task för att radera dessa. Leta upp Microsoft Edge-poster och välj 'End Task'

Att återställa Microsoft Edge-webbläsaren (Metod 2:

Om du inte lyckas med Metod 1, måste du använda en avancerad Edge-återställningsmetod.

 1. Obs: du måste säkerhetskopiera din data innan du använder denna metod.
 2. Hitta denna mapp på din dator: C:\Users\%username%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 3. Välj varje post som är sparad på denna och högerklicka med musen. Sedan alternativ Delete. Gå till Microsoft Edge-mappen på din dator, högerklicka på varje post och klicka på 'Delete'
 4. Klicka på Start-knappen (Windows-loggan) och skriv in window power på raden Search my stuff.
 5. Högerklicka på Windows PowerShell-posten och välj Run as administrator. Leta upp Windows PowerShell, högerklicka på det och välj 'Run as administrator'
 6. Så fort fönstret Administratör: Windows PowerShell dyker upp, klistra in detta meddelande efter PS C:\WINDOWS\system32> och tryck Enter:
  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml -Verbose}
  Kopiera och klistra in det begärda kommandot och tryck på 'Enter'

När du gjort dessa steg, bör Cleanserp.net vara borttagen från din Microsoft Edge-webbläsare.

Ta bort Cleanserp.net från Mozilla Firefox (FF)

För att reparera Firefox, ska du se över listan över tilläggsprogram. Ser du något suspekt? Om ja, avinstallera alla okända tilläggsprogram, insticksprogram och verktygsfält från webbläsaren. Leta efter tilläggsprogrammet QueryRouter, då detta verkar vara kopplat till viruset. Sedan måste du återställa webbläsaren för att kunna ta bort spårningscookies och andra virusrelaterade komponenter. Därefter ska du kunna ställa in önskad sökmotor.

 1. Ta bort skadliga tillägg
  Öppna Mozilla Firefox, klicka på menyikonen (övre högra hörnet) och välj Add-ons Extensions. Klicka på menyikonen och välj 'Add-ons'
 2. Välj här Cleanserp.net och andra tvivelaktiga insticksprogram. Klicka Remove för att radera dessa. Välj 'Extensions' och leta efter skadliga saker. Klicka 'Remove' för att göra dig av med dem alla
 3. Återställ Mozilla Firefox
  Klicka på menyn för Firefox i det övre vänstra hörnet och klicka på frågetecknet. Välj här Troubleshooting Information. Klicka på menyikonen och sedan på '?'. Välj 'Troubleshooting Information'
 4. Du kommer nu att se meddelandet Reset Firefox to its default state med knappen Reset Firefox Klicka denna knapp flera gånger för att slutföra borttagningen av Cleanserp.net. Klicka på knappen 'Reset Firefox' ett par gånger

Ta bort Cleanserp.net från Google Chrome

För att ta bort Cleanserp från Google Chrome, ska du helt enkelt ta bort den falska webbadressen inställningarna för startsida. Detta kanske dock inte räcker för att bli av med viruset för gott. Du måste också avinstallera alla okända tilläggsprogram (såsom CleanSerp) och återställa Chrome (se guiden nedan).

 1. Radera skadliga insticksprogram
  Öppna Google Chrome, klicka på menyikonen (övre högra hörnet) och välj Tools Extensions. Klicka på menyikonen. Välj 'Tools' och 'Extensions'
 2. Välj här Cleanserp.net och andra skadliga insticksprogram, och välj skräpikonen för att radera dessa. Leta efter skadliga saker och radera dem alla genom att klicka på Papperskorgen
 3. Klicka på menyikonen igen och välj Settings Manage Search engines under sektionen Search. När du är i 'Settings', välj 'Manage search engines...'
 4. När du är i Search Engines... så tar du bort skadliga söksidor. Du bör endast lämna Google eller ditt föredragna domännamn. Klicka 'X' för att ta bort skadliga URL-adresser
 5. Återställ Google Chrome
  Klicka på menyikonen i det övre högra hörnet i din Google Chrome och välj Settings.
 6. Skrolla ner till slutet av sidan och klicka på Reset browser settings. När du är i 'Settings', skrolla ner till knappen 'Reset browser settings' och klicka på den
 7. Klicka Reset för att bekräfta denna handling och slutföra borttagningen av Cleanserp.net. Klicka på knappen 'Reset' för att slutföra borttagningen

Ta bort Cleanserp.net från Safari

 1. Ta bort skadliga tillägg
  Öppna webbläsaren Safari och klicka på Safari i menyn i det övre vänstra hörnet. När du gjort det, välj Preferences. Klicka på 'Safari' och välj 'Preferences'
 2. Välj här Extensions och leta efter Cleanserp.net och andra misstänkta objekt. Klicka på knappen Uninstall för att göra dig av med dem. Gå till 'Extensions' och avinstallera skadliga add-ons
 3. Återställ Safari
  Öppna webbläsaren Safari och klicka på Safari i menysektionen i det övre vänstra hörnet. Välj här Reset Safari.... Klicka på 'Safari' och välj 'Reset Safari...'
 4. Du kommer nu se ett detaljerat dialogfönster fyllt med återställningsalternativ. Alla dessa alternativ är vanligtivs ibockade, men du kan specificera vilka av dem du vill återställa. Klicka på knappen Reset för att färdigställande borttagningsprocessen för Cleanserp.net. Välj alla alternativ och klicka på knappen 'Reset'

Efter att ha avinstallerat detta potentiellt oönskade program (PUP) och fixat alla dina webbläsare så rekommenderar vi att du skannar ditt PC-system med ett välrenommerat antispionprogram. Detta kommer hjälpa dig att bli av med Cleanserp.net registerspår och även att identifiera relaterade parasiter och möjliga skadeprogramsinfektioner på din dator. För detta kan du använda vår högt betygsatta skadeprogramsborttagare: ReimageIntego, SpyHunter 5Combo Cleaner eller Malwarebytes.

Låt inte myndigheterna spionera på dig

Myndigheterna har många problemområden gällande att spåra användares information och spionera på invånare så du bör komma ihåg detta och lära dig mer om skuggig informationsinsamling. Undvik oönskad spårning från myndigheterna och spionering genom att bli helt anonym på nätet.

Du kan välja en annorlunda geografisk plats när du kopplar upp dig och få tillgång till vilket innehåll som helst, oavsett geografiska begränsningar. Du kan enkelt njuta av internetuppkopplingen utan risk av att bli hackad om du använder dig av en Private Internet Access VPN.

Ta kontroll över informationen som kan nås av styrelser och andra oönskade parter och surfa online utan att spioneras på. Även om du inte är inblandad i olagliga aktiviteter och litar på dina tjänster och plattformer så är det nödvändigt att aktivt skydda din integritet och ta försiktighetsåtgärder genom en VPN-tjänst.

Säkerhetskopiera filer för senare användning i fall malware-attacker uppstår

Mjukvaruproblems skapade av skadeprogram eller direkt dataförlust på grund av kryptering kan leda till problem med din enhet eller permanent skada. När du har ordentliga aktuella säkerhetskopior kan du enkelt ta igen dig om något sådant skulle hända och fortsätta med ditt arbete.

Det är viktigt att skapa uppdateringar för dina säkerhetskopior efter ändringar så att du kan fortsätta var du var efter att skadeprogram avbryter något eller skapar problem hos din enhet som orsakar dataförlust eller prestandakorruption.

När du har den senaste versionen av varje viktigt dokument eller projekt kan du undvika mycket frustration. Det är praktiskt när skadeprogram kommer från ingenstans. Använd Data Recovery Pro för systemåterställning.

Om utvecklaren
Alice Woods
Alice Woods

Om denna gratis borttagningsguide hjälpte dig och du är nöjd med vår tjänst, vänligen överväg att göra en donation för att hålla denna tjänst vid liv. Även små summor kommer uppskattas.

Kontakta Alice Woods
Om företaget Esolutions

Borttagning guider på andra språk