Allvarlighets skala:  
  (13/100)

Ta bort viruset Chromium (Borttagningsguide) - uppdaterad Aug 2019

av Linas Kiguolis - -   Chromium browser virus | Typ: Webbläsarkapare

Varför bör man hålla sig undan webbläsaren Chromium?

Chromium virus

Att infekteras av Chromium-viruset är ingen trevlig upplevelse. Denna typ av sabotageprogram är baserad på en öppen källkod, på vilken Google Chrome ursprungligen bygger på. Kom ihåg att Chromium själv är en helt legitim webbläsare och innehåller inga skadlig akoder. Chromium är öppen för alla som vill skapa en anpassad webbläsare, men precis som vilket verktyg som helst med öppen källkod, missbrukas även Chromium av illvilliga människor.

Det räcker med bara ett fåtal justeringar för att förvandla detta legitima verktyg till ett skadligt program och vi har redan sett exempel på detta, såsom Chroomium-viruset och  webbläsaren eFast. Chromium-viruset kan skriva över den legitima webbläsaren Chromes genvägar och ersätta dem med en falsk Chrome-version. Normalt sett, märker användaren inget suspekt då virusets mål är att få offret att tro att han eller hon använder den riktiga webbläsaren. Dock avslöjar suspekta omdirigeringar pch irriterande poppupp-annonser att något är fel med webbläsaren och användaren börjar då kanske leta efter suspekta program eller webbläsartillägg på sin dator.

Dessvärre är det inte säkert att det finns några, då Chromium-viruset ofta gömmer sig i systemet.  För att upptäcka och ta bort viruset, måste du använda ett antisabotageprogram såsom Reimage. Du kan också avinstallera programmet manuellt; instruktioner för detta hittar du under artikeln.

Chromium-viruset
Chromium-viruset är en term som används för att beskriva suspekta, annonsbaserade och även skadliga webbläsare som bygger på webbläsarens Chromiums källkod. På bilden kan du se ett exempel på en sådan webbläsare, samt ett exempel på en falsk annons om Chrome-uppdatering.

Tänk på att programmet oavbrutet spårar din aktivitet på nätet, såsom vilka webbsidor du besöker, vilka annonser du klickar på, dina sökord och liknande. Denna data kan sedan falla i händerna på opåtlitliga människor och används vanligtvis för att generera riktade annonser, vilka kan inkludera lockande men bedrägligt innehåll.

Var försiktig om du märker att din webbläsare börjar att omdirigera dig till en viss webbsida varje gång du öppnar webbläsaren. Den falska Chromium-webbläsaren kan komma att försöka att få dig att använda en specifik sökmotor för att kunna förse dig med en massa sponsrade sökresultat bredvid de vanliga resultaten och sedan lura dig till att klicka på dem.

Du kan till exempel råka hamna på bedrägliga webbsidor som bär på skadliga program eller uppmanas att ge ut personlig information. Du ska göra allt du kan för att hålla dig borta från sådana sidor och därför bör du ersätta den falska Chromium-webbläsaren med den hederliga Chrome-webbläsaren. 

Hur blev jag infekterad?

Du kan av misstag råka tillåta en Chromium-kapning om du ofta installerar nya program i installationsläget “Standard” eller ”Grundläggande (Eng: “Default”). Det är extremt viktigt att modifiera installationsinställningar för att hindra att potentiellt oönskade program tar sig in i datorn, eftersom dessa ofta sprids ihop med olika gratisprogram.

Allt du behöver göra är att hitta och välja rätt konfigurationsinställningar, nämligen ”Avancerade” eller ”Anpassade” (Eng: ”Custom”) och leta efter kryssrutor med suspekta meddelanden bredvid. Om du hittar meddelanden som handlar om att du tillåter installation av okända program, verktygsfält och liknande, ska du inte fortsätta installationen utan först avmarkera dessa kryssrutor.

Slutligen måste vi varna dig om att falska Chromium-webbläsare kan spridas via annonser om ”Akuta Chrome-uppdateringar” (Eng: ”Urgent Chrome Update”).  Du hittar mer information om dessa annonser här.

Hur tar man bort Chromium-viruset?

Ta bort Chromium-viruset så fort du märker att din Chrome-webbläsare beter sig märkligt. Du kan undersöka din Chrome-version via webbläsarinställningarna. Tänk dock på att bedragarna kan göra så att webbläsaren visar en falsk Chrome-version för att försäkra offren om att de använder en legitim version av webbläsaren, så du bör inte lita på den information som finns i Chromes ”Om”-sektion.

För att ta reda på sanningen och bli av med Chromium-viruset, föreslår vi att du gör en systemskanning med ett antisabotageprogram. 

You can remove virus damage automatically with a help of one of these programs: Reimage, SpyHunter 5Combo Cleaner, Malwarebytes. We recommend these applications because they detect potentially unwanted programs and viruses with all their files and registry entries that are related to them.

Offer
gör det nu!
Ladda ner
Reimage (borttagare) Nöjdhets-
Garanti
Ladda ner
Reimage (borttagare) Nöjdhets-
Garanti
Kompatibel med Microsoft Windows Supported versions Kompatibel med OS X Supported versions
Vad ska man göra om det misslyckas?
If you failed to remove virus damage using Reimage, submit a question to our support team and provide as much details as possible.
Reimage is recommended to remove virus damage. Gratisskannern möjliggör för dig att kolla huruvida din PC är infekterad eller inte. Om du behöver ta bort skadeprogram måste du köpa den licensierade versionen av skadeprogramsborttagaren Reimage.
Chromium-viruset ögonblicksbild
Chromium-viruset ögonblicksbildChromium-viruset ögonblicksbildChromium-viruset ögonblicksbildChromium-viruset ögonblicksbildChromium-viruset ögonblicksbild

Manuell Chromium Borttagningsguide för virus:

Ta bort Chromium från system med Windows

Vissa gånger är det enkelt att ta bort Chromium-viruset och andra gånger inte; allt beror på vilken virusversion det handlar om. Om du har blivit infekterad, ska du se över dina nyligen installerade program och avinstallera de som verkar suspekta. Om detta inte hjälper, betyder det att du har att göra med en mer avancerad virusversion. I så fall rekommenderar vi starkt att du använder ett antisabotageprogram.

 1. Klicka Start Control Panel Programs and Features (om du är användare av Windows XP, klicka på Add/Remove Programs). Klicka 'Start -> Control Panel -> Programs and Features' (om du är användare av 'Windows XP', klicka på 'Add/Remove Programs').
 2. Om du är en användare av Windows 10 / Windows 8 så högerklickar du i det lägre vänstra hörnet av skärmen. När Quick Access Menu dyker upp, välj Control Panel och Uninstall a Program. Om du är en användare av 'Windows 10 / Windows 8' så högerklickar du i det lägre vänstra hörnet av skärmen. När 'Quick Access Menu' dyker upp, välj 'Control Panel' och 'Uninstall a Program'.
 3. Avinstallera Chromium och relaterade program
  Leta här efter Chromium eller andra nyligen installerade misstänksamma program.
 4. Avinstallera dem och klicka OK för att spara dessa ändringar. Högerklicka på alla misstänksamma saker och välj 'Uninstall'
 5. Ta bort Chromium från Windows genvägar
  Högerklicka på genvägen för Mozilla Firefox och välj Properties. Högerklicka på webbläsarens ikon och välj 'Properties'
 6. Gå till fliken för Shortcut och titta i fältet Target. Radera skadliga URL-adresser som är relaterade till ditt virus. Välj fliken 'Shortcut' och radera 'http://isearch.babylon.com...' eller andra misstänksamma URL-adresser

Upprepa stegen som ges ovan med alla dina webbläsares genvägar, inklusive Internet Explorer och Google Chrome.

Ta bort Chromium från system med Mac OS X

 1. Om du använder OS X så klickar du på knappen Go i det övre högra hörnet och väljer Applications. Klicka på 'Go' och välj 'Applications'
 2. Vänta tills du ser mappen Applications och leta efter Chromium eller andra misstänkta program i den. Högerklicka nu på alla sådana objekt och välj Move to Trash. Klicka på varje skadligt objekt och välj 'Move to Trash'

Ta bort Chromium från Internet Explorer (IE)

 1. Ta bort farliga add-ons
  Öppna Internet Explorer, klicka på Kugghjulsikonen (IE meny) i det övre högra hörnet i webbläsaren och välj Manage Add-ons. Klicka på menyikonen och välj 'Manage add-ons'
 2. Du kommer att se ett Manage Add-ons fönster. Leta här efter Chromium och andra misstänksamma insticksprogram. Avaktivera dessa genom att klicka Disable: Högerklicka på varje skadlig sak och välj 'Disable'
 3. Ändra din startsida om den ändrades av detta virus:
  Klicka på kugghjulsikonen (meny) i det övre högra hörnet av webbläsaren och välj Internet Options. Stanna i fliken General.
 4. Ta här bort skadliga URL-adresser och skriv in ett domännamn som du föredrar. Klicka Apply för att spara ändringar. Radera skadliga URL-adresser, skriv in ditt föredragna domännamn och klicka på 'Apply' för att spara ändringar
 5. Återställ Internet Explorer
  Klicka på kugghjulsikonen (meny) igen och välj Internet options. Gå till fliken Advanced.
 6. Välj här Reset.
 7. I det nya fönstret kollar du Delete personal settings och väljer Reset igen för att slutföra borttagning av Chromium. Gå till fliken 'Advanced' och klicka på knappen 'Reset'. Välj nu 'Delete personal settings' och klicka på knappen 'Reset' igen

Ta bort Chromium-virus från Microsoft Edge

Återställ Microsoft Edge-inställningar (Metod 1):

 1. Öppna Microsoft Edge och klicka på More (tre punkter i det översta högra hörnet av skärmen).
 2. Klicka på Settings för att öppna upp fler alternativ.
 3. Så fort Settings-fönstret visas, klicka på Choose what to clear-knappen under alternativet Clear browsing data. Gå till Inställningar och välj 'Choose what to clear'
 4. Här väljer du allt som du vill ta bort och klickar på Clear. Välj 'Clear'-knappen
 5. Högerklicka nu på Start-knappen (Windows-loggan). Här ska du välja Task Manager Öppna startmenyn och välj 'Task Manager'
 6. När du är inne på Processes-fliken, söker du efter Microsoft Edge.
 7. Högerklicka på den och välj alternativet Go to details. Om du inte kan se alternativet Go to details, klickar du på More details och upprepar föregående steg. Högerklicka på 'Microsoft Edge' och välj 'Go to details' Välj 'More details' om alternativet 'Go to details' inte dyker upp
 8. När Details-fliken dyker upp, letar du upp varje post som har namnet Microsoft Edge i sig. Högerklicka på varje sådan post och välj End Task för att radera dessa. Leta upp Microsoft Edge-poster och välj 'End Task'

Att återställa Microsoft Edge-webbläsaren (Metod 2:

Om du inte lyckas med Metod 1, måste du använda en avancerad Edge-återställningsmetod.

 1. Obs: du måste säkerhetskopiera din data innan du använder denna metod.
 2. Hitta denna mapp på din dator: C:\Users\%username%\AppData\Local\Packages\Microsoft.MicrosoftEdge_8wekyb3d8bbwe.
 3. Välj varje post som är sparad på denna och högerklicka med musen. Sedan alternativ Delete. Gå till Microsoft Edge-mappen på din dator, högerklicka på varje post och klicka på 'Delete'
 4. Klicka på Start-knappen (Windows-loggan) och skriv in window power på raden Search my stuff.
 5. Högerklicka på Windows PowerShell-posten och välj Run as administrator. Leta upp Windows PowerShell, högerklicka på det och välj 'Run as administrator'
 6. Så fort fönstret Administratör: Windows PowerShell dyker upp, klistra in detta meddelande efter PS C:\WINDOWS\system32> och tryck Enter:
  Get-AppXPackage -AllUsers -Name Microsoft.MicrosoftEdge | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register $($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml -Verbose}
  Kopiera och klistra in det begärda kommandot och tryck på 'Enter'

När du gjort dessa steg, bör Chromium vara borttagen från din Microsoft Edge-webbläsare.

Ta bort Chromium från Mozilla Firefox (FF)

 1. Ta bort skadliga tillägg
  Öppna Mozilla Firefox, klicka på menyikonen (övre högra hörnet) och välj Add-ons Extensions. Klicka på menyikonen och välj 'Add-ons'
 2. Välj här Chromium och andra tvivelaktiga insticksprogram. Klicka Remove för att radera dessa. Välj 'Extensions' och leta efter skadliga saker. Klicka 'Remove' för att göra dig av med dem alla
 3. Ändra din startsida om den ändrades av detta virus:
  Klicka på menyn (övre högra hörnet), välj Options General.
 4. Radera här skadliga URL-adresser och skriv in en föredragen webbsida, eller klicka Restore to default.
 5. Klicka OK för att spara dessa ändringar. När du är i fliken 'General' så ska du radera skadliga URL-adresser från sektionen 'Home Page' eller klicka på knappen 'Restore to Default'. Klicka på 'OK' för att spara ändringarna
 6. Återställ Mozilla Firefox
  Klicka på menyn för Firefox i det övre vänstra hörnet och klicka på frågetecknet. Välj här Troubleshooting Information. Klicka på menyikonen och sedan på '?'. Välj 'Troubleshooting Information'
 7. Du kommer nu att se meddelandet Reset Firefox to its default state med knappen Reset Firefox Klicka denna knapp flera gånger för att slutföra borttagningen av Chromium. Klicka på knappen 'Reset Firefox' ett par gånger

Ta bort Chromium från Google Chrome

 1. Radera skadliga insticksprogram
  Öppna Google Chrome, klicka på menyikonen (övre högra hörnet) och välj Tools Extensions. Klicka på menyikonen. Välj 'Tools' och 'Extensions'
 2. Välj här Chromium och andra skadliga insticksprogram, och välj skräpikonen för att radera dessa. Leta efter skadliga saker och radera dem alla genom att klicka på Papperskorgen
 3. Ändra din startsida och föredragna sökmotor om de ändrats av ditt virus
  Klicka på menyikonen och välj Settings.
 4. Leta här efter Open a specific page or set of pages under alternativet On startup och klicka på Set pages. Efter att ha klickat på menyn och 'Settings', välj $s
 5. Du bör nu se ett annat fönster. Radera här skadliga söksidor och skriv in en som du vill använda som din startsida. Klicka 'X' för att ta bort skadliga URL-adresser
 6. Klicka på menyikonen igen och välj Settings Manage Search engines under sektionen Search. När du är i 'Settings', välj 'Manage search engines...'
 7. När du är i Search Engines... så tar du bort skadliga söksidor. Du bör endast lämna Google eller ditt föredragna domännamn. Klicka 'X' för att ta bort skadliga URL-adresser
 8. Återställ Google Chrome
  Klicka på menyikonen i det övre högra hörnet i din Google Chrome och välj Settings.
 9. Skrolla ner till slutet av sidan och klicka på Reset browser settings. När du är i 'Settings', skrolla ner till knappen 'Reset browser settings' och klicka på den
 10. Klicka Reset för att bekräfta denna handling och slutföra borttagningen av Chromium. Klicka på knappen 'Reset' för att slutföra borttagningen

Ta bort Chromium från Safari

 1. Ta bort skadliga tillägg
  Öppna webbläsaren Safari och klicka på Safari i menyn i det övre vänstra hörnet. När du gjort det, välj Preferences. Klicka på 'Safari' och välj 'Preferences'
 2. Välj här Extensions och leta efter Chromium och andra misstänkta objekt. Klicka på knappen Uninstall för att göra dig av med dem. Gå till 'Extensions' och avinstallera skadliga add-ons
 3. Ändra din startsida om den ändrades av detta virus:
  Öppna webbläsaren Safari och klicka på Safari i menysektionen. Välj här Preferences som den visades tidigare och välj General.
 4. Titta här på fältet Homepage. Om det ändrats av Chromium tar du bort den oönskade länken och skriver in en som du vill använda för dina sökningar. Kom ihåg att inkludera "http://" innan du skriver in adressen för sidan. När du är i 'General' raderar du skadliga URL-adresser och skriver in ditt önskade domännamn
 5. Återställ Safari
  Öppna webbläsaren Safari och klicka på Safari i menysektionen i det övre vänstra hörnet. Välj här Reset Safari.... Klicka på 'Safari' och välj 'Reset Safari...'
 6. Du kommer nu se ett detaljerat dialogfönster fyllt med återställningsalternativ. Alla dessa alternativ är vanligtivs ibockade, men du kan specificera vilka av dem du vill återställa. Klicka på knappen Reset för att färdigställande borttagningsprocessen för Chromium. Välj alla alternativ och klicka på knappen 'Reset'

Om utvecklaren

Linas Kiguolis
Linas Kiguolis

Om denna gratis borttagningsguide hjälpte dig och du är nöjd med vår tjänst, vänligen överväg att göra en donation för att hålla denna tjänst vid liv. Även små summor kommer uppskattas.

Kontakta Linas Kiguolis
Om företaget Esolutions

Källa: https://www.2-spyware.com/remove-chromium-virus.html

Borttagning guider på andra språk