Allvarlighets skala:  
  (99/100)

Cerber 4.1.5 ransomware. Hur tar man bort? (Avinstallera guide)

av Olivia Morelli - - | Typ: Gisslanprogram

Ytterligare en Cerber-variant – Cerber 4.1.5 ransomware har nu lanserats

Att nu Cerber 4.1.5 har lanserats, bevisar att utvecklarna av Cerber ransomware satsar på kvantitet före kvaliteten på nya versioner av detta virus. Av någon anledning har de, de senaste veckorna, även släppt fyra nya modifieringar av den fjärde virusversionen som knappt skiljer sig från varandra. Versionerna Cerber 4.1.0, Cerber 4.1.1, Cerber 4.1.4 och slutligen den femte ransomware-versionen (inga klagomål beträffande versionerna 4.1.2 och 4.1.3 har nått oss ännu) krypterar filer med hjälp av samma krypteringsteknik och lämnar samma ransom-meddelande på offrets dator. Alla dessa versioner ändrar offrets skrivbordsbild och ersätter den med en bild med ett meddelande som informerar om vilket virus som har angripit datorn och tillhandahåller webbadresser till personliga betalsidor där offret kan få mer information om infektionen och hur man betalar lösensumman. Viruset sparar också en README.hta-fil i varje mapp som innehåller krypterad data, vilken utlöser ett fönster med namnet  “Cerber Ransomware Instructions.” Där informeras att filer har krypterats och att de inte är skadade, men ”säkrade”. Ransom-meddelandet säger att offret måste betala en lösensumma för att få tillbaka sina filer. Det innehåller också länkar som leder till en ”personlig sida”.

Cerber 4.1.5, precis som de tre tidigare versionerna, manipulerar filnamn genom att ersätta de ursprungliga namnen med tio slumpmässiga tecken; det tar också bort den ursprungliga filändelsen och ersätter denna med fyra slumpmässiga tecken. Till exempel, om viruset krypterar en fil med namnet DCM_0182.jpg, kan det få ett nytt namn i stil med: YhapFV86Ax.tf6a. Vi måste nämna det att varje fil får unika namn, men alla får samma filändelse. Dessvärre finns inga dekrypteringsverktyg som kan reparera de korrupta filerna, utan det är endast virusutvecklarna som kan göra detta. De förstår att offren beklagar sig över sina förlorade filer och försöker att återställa dem, så de föreslår en kompromiss – betala lösensumman och få tillbaka dina filer. Lösensumman ligger på 0.6967 BTC (runt 500 $) eller mer om du inte betalar inom den angivna tidsperioden. Vi rekommenderar starkt att du inte betalar, för även om du gör det är det inte säkert att du får någon dekrypteringsnyckel. Istället rekommenderar vi att du tar bort detta virus så fort som möjligt. Det bästa är att ta bort Cerber 4.1.5 ransomware automatiskt med ett professionellt antisabotageprogram, såsom Reimage, som kan lokalisera och förinta alla viruskomponenter och andra virusrelaterade filer på datorn. En manuell borttagning kan däremot ta halv dag att utföra. 

Image showing Cerber 4.1.5 virus attack

Infiltreringsmetoder

Det finns olika metoder för att sprida Cerber-viruset. Oftast når det offren via virusfyllda mejl som bär på smittsamma bilagor. Om offret övertalas att öppna en sådan bilaga, kan sabotageprogrammet enkelt ta sig in i systemet och genast börja kryptera filer. Man märker sällan av symptom på infektioner; dator blir långsammare under ett tag, men systemtröghet är inget som användare brukar bry sig så mycket om. Som ett resultat av detta, blir all personlig data krypterad. För att undvika dessa situationer, ska du aldrig öppna mejl som kommer från okända avsändare som låtsas arbeta på välkända företag eller skickar ”officiella” brev från e-postadresser som ser suspekta ut. 

Den fjärde generationen av Cerber är känd för att spridas via kampanjen PseudoDarkleech, som skickar ut ransomware genom infekterade webbsidor. PseudoDarkleech skjuter antingen in länkar som leder till en RIG exploit i angripna webbsidor eller omdirigerar användare till en omdirigeringsserver som leder till samma exploit kit. Cerber sprids också ofta med hjälp av Neutrino exploit kit. Sådana attacker kan endast förhindras med ett uppdaterat och tillförlitligt antisabotageprogram. 

Hur tar man bort Cerber 4.1.5?

Cerber 4.1.5-viruset är ett allvarligt och skadligt datorprogram som är utformat för att stjäla dina personliga filer. För att ta bort detta virus, rekommenderar vi STARKT att du använder ett starkt antisabotageprogram. Detta virus modifierar registernycklarna och lägger till ett betydande antal nya filer på din dator, vilka är svåra att upptäcka och ta bort, särskilt om du inte är en IT-expert. Använd något av de föreslagna sabotageprogrammen, men innan du gör det måste du starta om din dator på ett speciellt sätt (se nedan). 

Offer
gör det nu!
Ladda ner
Reimage (borttagare) Nöjdhets-
Garanti
Ladda ner
Reimage (borttagare) Nöjdhets-
Garanti
Kompatibel med Microsoft Windows Supported versions Kompatibel med OS X Supported versions
Vad ska man göra om det misslyckas?
If you failed to remove virus damage using Reimage, submit a question to our support team and provide as much details as possible.
Reimage is recommended to remove virus damage. Gratisskannern möjliggör för dig att kolla huruvida din PC är infekterad eller inte. Om du behöver ta bort skadeprogram måste du köpa den licensierade versionen av skadeprogramsborttagaren Reimage.

Manuell Cerber 4.1.5 Borttagningsguide för virus:

Ta bort Cerber 4.1.5 med Safe Mode with Networking

 • Steg 1: Starta om din dator i Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klicka på Start Shutdown Restart OK.
  2. När din dator blir aktiv så trycker du F8 upprepade gånger tills du ser fönstret Advanced Boot Options.
  3. Välj Safe Mode with Networking från listan Välj 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Tryck på knappen Power vid Windows inloggningsskärm. Tryck och håll nu ned Shift på ditt skrivbord och klicka på Restart..
  2. Välj nu Troubleshoot Advanced options Startup Settings och tryck avslutningsvis på Restart.
  3. När din dator blir aktiv så väljer du Enable Safe Mode with Networking i fönstret Startup Settings. Välj 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Steg 2: Ta bort Cerber 4.1.5

  Logga in på ditt infekterade konto och starta webbläsaren. Ladda ner Reimage eller ett annat legitimt antispionprogram. Uppdatera det innan du kör en full systemskanning och tar bort skadliga filer som tillhör ditt gisslanprogram och slutför borttagningen av Cerber 4.1.5

Om ditt gisslanprogram blockerar Safe Mode with Networking så kan du prova en annan metod.

Ta bort Cerber 4.1.5 med System Restore

 • Steg 1: Starta om din dator i Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klicka på Start Shutdown Restart OK.
  2. När din dator blir aktiv så trycker du F8 upprepade gånger tills du ser fönstret Advanced Boot Options.
  3. Välj Command Prompt från listan Välj 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Tryck på knappen Power vid Windows inloggningsskärm. Tryck och håll nu ned Shift på ditt skrivbord och klicka på Restart..
  2. Välj nu Troubleshoot Advanced options Startup Settings och tryck avslutningsvis på Restart.
  3. När din dator blir aktiv så väljer du Enable Safe Mode with Command Prompt i fönstret Startup Settings. Välj 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Steg 2: Återställ dina systemfiler och inställningar
  1. När fönstret Command Prompt dyker upp så skriver du in cd restore och klickar Enter. Skriv in 'cd restore' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  2. Skriv nu in rstrui.exe och tryck på Enter igen.. Skriv in 'rstrui.exe' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  3. När ett nytt fönster dyker upp klickar du på Next och väljer en återställningspunkt från innan infiltrationen av Cerber 4.1.5. Efter att ha gjort det klickar du på Next. När fönstret 'System Restore' dyker upp så väljer du 'Next' Välj din återställningspunkt och klicka 'Next'
  4. Klicka nu på Yes för att starta systemåterställningen. Klicka på 'Yes' och starta systemåterställningen
  Så fort du har återställt ditt system till ett tidigare stadium, ladda ner och skanna din dator med Reimage och se till att borttagningen av Cerber 4.1.5 lyckas.

Bonus: Återställ din data

Guiden ovan ska hjälpa dig att ta bort Cerber 4.1.5 från din dator. För att återställa dina krypterade filer, rekommenderar vi dig att använda en detaljerad guide utfärdad av utanvirus.se-säkerhetsexperter

Om dina filer har krypterats, testa först de rekommenderade metoderna för dataåterställning. Även om du är villig att betala lösensumman eller inte, ska du försöka att återställa filerna gratis. Följande metoder kan hjälpa dig med att reparera dina filer:

Om dina filer är krypterade genom Cerber 4.1.5, finns flera sätt att återställa dem

Dataåtersställning med Data Recovery Pro

Data Recovery Pro är ett professionellt verktyg som kan reparera eller återställa korrupta, raderade och, ibland, krypterade filer. Vi tror starkt att detta verktyg kan hjälpa dig med att återställa i alla fall en viss andel av dina filer. 

 • Ladda ner Data Recovery Pro;
 • Följ anvisningarna i Installation av Data Recovery och installera programmet på din dator
 • Öppna det och skanna din dator efter filer som är krypterade genom Cerber 4.1.5-ransomware;
 • Återställ dem

Windows-funktionen ”Återställ från tidigare versioner”

Om du har funktionen ”Systemåterställning” aktiverad, kan du testa denna metod för att återställa individuella filer. 

 • Hitta den krypterade filen som du vill återställa och högerklicka på den;
 • Välj “Properties” och gå till fliken “Previous versions”;
 • Här ska du kontrollera varje tillgänglig kopia av filen i “Folder versions”. Välj den version som du vill återställa och klicka på “Restore”.

Avslutningsvis så bör du tänka på skydd mot krypto-gisslanprogram. För att skydda din dator från Cerber 4.1.5 och andra gisslanprogram så ska du använda ett välrenommerat antispionprogram, såsom Reimage, SpyHunterCombo Cleaner eller Malwarebytes Malwarebytes

Om utvecklaren

Olivia Morelli
Olivia Morelli

Om denna gratis borttagningsguide hjälpte dig och du är nöjd med vår tjänst, vänligen överväg att göra en donation för att hålla denna tjänst vid liv. Även små summor kommer uppskattas.

Kontakta Olivia Morelli
Om företaget Esolutions

Källa: https://www.2-spyware.com/remove-cerber-4-1-5-ransomware-virus.html

Borttagning guider på andra språk