Vad är arp.exe? Ska jag bort det?

av Jake Doevan - -

Arp.exe står för ”Address Resolution Protocol” (ett kommunikationsprotokoll som används för att koppla samman en IP-adress med en Mac-adress). ARP brukar anses som ett nätverksprotokoll och är förbindelsen mellan nätverk- och länklagret i OSI-modellen. Filen är avgörande för att kunna spåra användarens mac-adress, men endast om IP-adressen är känd. Den hjälper också till i kommunikationen mellan två datorer som är anslutna till samma LAN-nätverk. Till detta, kan den också användas i statistiska syften. 

Andra användningsområden

Då filen hjälper till att upprätthålla kontakten mellan enheterna, kan den användas i skadliga syften. De nätkriminella har utvecklat en teknik som kallas ARP-förgiftning eller ARP-spoofing. Genom att översvämma datorn med falska Mac-adressbegäran, kan de få behörighet till en annan enhet men de är begränsade till antalet enheter som finns synliga på nätverket.

Vidare behöver den nätkriminelle tillgång till någon av enheternas ARP-protokollväxlingar för att kunna få ytterligare behörighet till andra enheter. ARP-spoofing hjälper också till att dirigera trafiken från en angripen enhet till den som styrs av bedragaren.  

Normalt inkluderar denna teknik ett man-i-mitten-deltagande och fungerar som det första steget i vidare attacker, till exempel en DDoS-attack (distributed-denial-of-service). 

Förebyggande åtgärder mot ARP-förgiftning

Alla operativsystem, vare sig det är Windows eller Linux OS, är programmerade för att upptäcka denna typ av hackningsteknik. I Linux fall, blockerar det obehöriga förfrågningar och jämför cache-filen med andra delar av ARP-växnlingsprocessen. Men om också andra enheter bevakas av hackaren, kommer dessvärre en kapning ändå att ske. 

Windows OS-användare kan konfigurera ARP-processer med hjälp av  HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters, ArpCacheLife, ArpCacheMinReferenceLife, ArpUseEtherSNAP, ArpTRSingleRoute, ArpAlwaysSourceRoute och ArpRetryCount samt registerord. 

Eftersom tekniken har en del begränsingar, är den inte särskilt populär bland hackare, men du ska ändå vara uppmärksam på den. Det finns som tur är en rad antisabotageprogram som kan skydda dig från virtuella hot. För att stärka din allmänna systemsäkerhet, bör du uppdatera både ditt antivirus- och antisabotageprogram. 

Borttagning av arp.exe 

I händelse av att du har märkt av skumma aktiviteter på din enhet eller att arp.exe förbrukar en stor andel av CPU-minnet, bör du vidta åtgärder. Installera Reimage eller Malwarebytes och gör en skanning. Dessa program kan identifiera filens ursprung och avsluta obehöriga processer. Du kan också stoppa dess kommando med hjälp av ”Aktivitetshanteraren”. Leta reda på rätt aktivitet, högerklicka på den och välj ”Avsluta aktivitet”. 

Offer
gör det nu!
Ladda ner
Diagnostik program Nöjdhets-
Garanti
Ladda ner
Diagnostik program Nöjdhets-
Garanti
Kompatibel med Microsoft Windows Supported versions Kompatibel med OS X Supported versions
Vad ska man göra om det misslyckas?
If you failed to remove virus damage using Reimage, submit a question to our support team and provide as much details as possible.
Reimage är ett rekommenderat verktyg för att söka igenom ditt system efter möjliga hot och dålig programvara. Test versionen av denna produkt kommer hitta skadliga program på ditt system.

Om utvecklaren

Jake Doevan
Jake Doevan - Livet är för kort för att slösa bort tid på virus

Om denna gratis borttagningsguide hjälpte dig och du är nöjd med vår tjänst, vänligen överväg att göra en donation för att hålla denna tjänst vid liv. Även små summor kommer uppskattas.

Kontakta Jake Doevan
Om företaget Esolutions


Filer
Mjukvara