Allvarlighets skala:  
  (97/100)

Ta bort viruset Aleta (Borttagningsguide) - uppdaterad aug 2017

av Lucia Danes - -   Aleta ransomware | Typ: Gisslanprogram

Aleta ransomware började att angripa användare i början av juli 2017 

Aleta ransomware

Aleta-viruset är ett typiskt virus som krypterar datafiler. Det tillhör ransomware-familjen BTCWare och går därför ibland under namnet “BTCWare Aleta ransomware”. Viruset tar sig in i systemet som en trojan och krypterar alla filer med användning av kryptografiska algoritmer. Sedan laddar det upp ett ransom-meddelande med filnamnet !#_READ_ME_#!.inf. Detta informerar offret om att filerna endast kan dekrypteras med hjälp av ett dekrypteringsverktyg som finns i virusutvecklarnas ägo. Priset på detta verktyg beror på ”hur snabbt” offret skriver till dem. 

Viruset markerar varje krypterad fil med en mejladress + filändelse:  .[black.mirror@qq.com].aleta. Denna adress ska offret använda för att komma i kontakt med de nätkriminella. 

Enligt offrens rapporter, begär utvecklarna av detta ransomware 2 Bitcoins (nära 5000 USD) för att dekryptera filerna. Detta är en otroligt stor lösensumma, så även om man är villig att betala den, är det inte säkert att man har råd. 

Aleta ransomware
Aleta-viruset är en version av BTCWare ransomware. Precis som tidigare BTCWare-versioner, markerar det krypterade filer genom att lägga till mejladress + filändelse ([email].aleta) på dem.

Bedragarna erbjuder en möjlighet att testa dekrypteraren för BTCWare Aleta genom att offret skickar tre små filer via e-post, inte större än 1 Mb. De lovar att skicka tillbaka dekrypterade versioner av filerna för att bevisa att de faktiskt kan avkoda filerna. 

Om dina filer har krypterats, rekommenderar vi att du tar bort Aleta så fort som möjligt genom att använda ett ordentligt antisabotageprogram såsom Reimage Reimage Cleaner Intego. Många misslyckas med att radera ett ransomware på grund av brist på datorkunskape, så om du är en oerfaren PC-användare, ska du inte försöka dig på en manuell borttagning. 

Under denna artikel hittar du detaljerade instruktioner för hur du återställer din data. Om du vill ha instruktioner för virusborttagning på ett annat språk, såsom tyska eller polska, kan du besöka webbsidorna UsunWirusa eller DieViren.

Virusets spridningsmetoder

När du tar bort Aleta rensar du ditt system från sabotageprogram, vilket gör att du kan fortsätta att använda din dator som vanligt. Du måste dock känna till hur detta   ransomware sprids, så att du kan förhindra skadliga attacker i framtiden. 

Det beskrivna viruset infiltrerar normalt systemet via RDP-attacker. De nätkriminella försöker att angripa administratörkonton som har behörighet att fjärrstyra organisationsnätverk. Om de lyckas med att infektera dem, kan de enkelt ta över målsystemet och infektera alla enheter.

Tänk på att även de starkaste antisabotageprogrammen inte fyller någon funtion så länge du har svaga administratörlösenord. I sådana fall kan bedragarna stjäla dina lösenord på en dag genom brute force-metoder och sedan fjärrstyra din dator. 

Det finns många sätt att skydda sig mot ransomware-attacker:

 1. Installera ett antisabotageprogram och håll det uppdaterat.
 2. Gör regelbundna säkerhetskopior. Läs denna guide för hur du säkerhetskopierar din data
 3. Använd aldrig svaga lösenord för dina konton, särskilt i program för fjärråtkomst. 
 4. Klicka inte på suspekta länkar på nätet och öppna inte mejl från okända avsändare. 

Ta bort BTCWare Aleta ransomware nu

Ta bort Aleta ransomware med hjälp av nedanstående instruktioner och få en säker dator igen. Kom ihåg att ransomware-virus ofta sprids ihop med andra typer av sabotageprogram; därför rekommenderar vi att du har funktionen för autorensning aktiv. Se listan över föreslagna säkerhetsprogram nedan.  

Försök aldrig att ta bort Aleta manuellt, då sådana försök oftast misslyckas och medföra ytterligare problem såsom prestandaförsämring. För att göra en fullständig virusborttagning, se guiden nedan: 

Offer
gör det nu!
Ladda ner
Reimage Nöjdhets-
Garanti
Ladda ner
Intego Nöjdhets-
Garanti
Kompatibel med Microsoft Windows Supported versions Kompatibel med OS X Supported versions
Vad ska man göra om det misslyckas?
If you failed to remove virus damage using Reimage Intego, submit a question to our support team and provide as much details as possible.
Reimage Intego har en gratis begränsad skanner. Reimage Intego erbjuder en mer grundlig skanning när du köper den fulla versionen. När gratis skannern upptäcker virus så kan du fixa dem med gratis manuell reparation eller köpa den fulla versionen så att de kan fixas automatiskt.
Alternativ Mjukvara
Olika programvara har olika syften. Om du inte lyckades fixa de skadade filerna med Reimage, prova då att köra SpyHunter 5.
Alternativ Mjukvara
Olika programvara har olika syften. Om du inte lyckades fixa de skadade filerna med Intego, prova då att köra Combo Cleaner.

Manuell Aleta Borttagningsguide för virus:

Ta bort Aleta med Safe Mode with Networking

Ta bort viruset utan problem genom att noggrant följa nedanstående insturktioner.

 • Steg 1: Starta om din dator i Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klicka på Start Shutdown Restart OK.
  2. När din dator blir aktiv så trycker du F8 upprepade gånger tills du ser fönstret Advanced Boot Options.
  3. Välj Safe Mode with Networking från listan Välj 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Tryck på knappen Power vid Windows inloggningsskärm. Tryck och håll nu ned Shift på ditt skrivbord och klicka på Restart..
  2. Välj nu Troubleshoot Advanced options Startup Settings och tryck avslutningsvis på Restart.
  3. När din dator blir aktiv så väljer du Enable Safe Mode with Networking i fönstret Startup Settings. Välj 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Steg 2: Ta bort Aleta

  Logga in på ditt infekterade konto och starta webbläsaren. Ladda ner Reimage Reimage Cleaner Intego eller ett annat legitimt antispionprogram. Uppdatera det innan du kör en full systemskanning och tar bort skadliga filer som tillhör ditt gisslanprogram och slutför borttagningen av Aleta

Om ditt gisslanprogram blockerar Safe Mode with Networking så kan du prova en annan metod.

Ta bort Aleta med System Restore

 • Steg 1: Starta om din dator i Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klicka på Start Shutdown Restart OK.
  2. När din dator blir aktiv så trycker du F8 upprepade gånger tills du ser fönstret Advanced Boot Options.
  3. Välj Command Prompt från listan Välj 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Tryck på knappen Power vid Windows inloggningsskärm. Tryck och håll nu ned Shift på ditt skrivbord och klicka på Restart..
  2. Välj nu Troubleshoot Advanced options Startup Settings och tryck avslutningsvis på Restart.
  3. När din dator blir aktiv så väljer du Enable Safe Mode with Command Prompt i fönstret Startup Settings. Välj 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Steg 2: Återställ dina systemfiler och inställningar
  1. När fönstret Command Prompt dyker upp så skriver du in cd restore och klickar Enter. Skriv in 'cd restore' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  2. Skriv nu in rstrui.exe och tryck på Enter igen.. Skriv in 'rstrui.exe' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  3. När ett nytt fönster dyker upp klickar du på Next och väljer en återställningspunkt från innan infiltrationen av Aleta. Efter att ha gjort det klickar du på Next. När fönstret 'System Restore' dyker upp så väljer du 'Next' Välj din återställningspunkt och klicka 'Next'
  4. Klicka nu på Yes för att starta systemåterställningen. Klicka på 'Yes' och starta systemåterställningen
  Så fort du har återställt ditt system till ett tidigare stadium, ladda ner och skanna din dator med Reimage Reimage Cleaner Intego och se till att borttagningen av Aleta lyckas.

Bonus: Återställ din data

Guiden ovan ska hjälpa dig att ta bort Aleta från din dator. För att återställa dina krypterade filer, rekommenderar vi dig att använda en detaljerad guide utfärdad av utanvirus.se-säkerhetsexperter

Aleta ransomware är en förbättrad version av BTCWare-viruset och därför kan inte BTCWare-dekrypteraren, iallafall inte för tillfället, dekryptera dina filer. Vi föreslår att du använder säkerhetskopior och andra metoder för dataåterställning (se nedan). 

Om dina filer är krypterade genom Aleta, finns flera sätt att återställa dem

Data Recovery Pro

Data Recovery Pro kan komma till användning om dina filer har krypterats av Aleta. Se instruktionerna nedan för hur du använder programmet: 

 • Ladda ner Data Recovery Pro;
 • Följ anvisningarna i Installation av Data Recovery och installera programmet på din dator
 • Öppna det och skanna din dator efter filer som är krypterade genom Aleta-ransomware;
 • Återställ dem

Återställ filer från volymskuggkopior

Volymskuggkopior kan normalt sett hjälpa dig med att återställa dina filer, men dessvärre brukar ransomware-virus radera dessa kopior direkt efter att de har krypterat de ursprungliga filversionerna. 

 • Ladda ner Shadow Explorer (http://shadowexplorer.com/);
 • Använd en installationsguide för Shadow Explorer och installera denna applikation på din dator;
 • Öppna programmet och gå igenom rullmenyn i det övre vänstra hörnet för att välja enheten för din krypterade data. Se vilka mappar som finns där;
 • Högerklicka på den mapp som du vill återställa och välj “Export”. Du kan också välja var du vill att den ska lagras.

Avslutningsvis så bör du tänka på skydd mot krypto-gisslanprogram. För att skydda din dator från Aleta och andra gisslanprogram så ska du använda ett välrenommerat antispionprogram, såsom Reimage Reimage Cleaner Intego, SpyHunter 5Combo Cleaner eller Malwarebytes

Om utvecklaren

Lucia Danes
Lucia Danes - Virusforskare

Om denna gratis borttagningsguide hjälpte dig och du är nöjd med vår tjänst, vänligen överväg att göra en donation för att hålla denna tjänst vid liv. Även små summor kommer uppskattas.

Kontakta Lucia Danes
Om företaget Esolutions

Källa: https://www.2-spyware.com/remove-aleta-ransomware-virus.html

Borttagning guider på andra språk


Din åsikt om Aleta ransomware virus