Allvarlighets skala:  
  (98/100)

Ta bort viruset Aesir (Borttagningsinstruktioner)

av Julie Splinters - - | Typ: Gisslanprogram

Aesir-viruset är ytterligare en version av det ökända Locky ransomware

Aesir ransomware är ett bevis på att utvecklarna av Locky-viruset är motiverade och inte villiga att upphöra med uppdateringarna av sina farliga sabotageprogram. Sedan viruset dök upp i början av 2016, har det uppdaterats flertalet gånger. Det tog bara lite mer än en månad innan Thor ransomware lanserades och nu har Aesir börjat att spridas och förstöra personliga filer. Den senaste versionen av viruset har flera likheter med Thor, men den huvudsakliga skillnaden är att den lägger till filändelsen .aesir istället för .thor. Därför kallas detta sabotageprogram också för filändelseviruset .aesir. I likhet med Odin, Heimdall, Zepto och andra Locky-versioner, krypterar även denna version data med hjälp av de avancerade algoritmerna RSA-2048 och AES-128. Under krypteringen modifierar viruset filnamnen och ersätter dem med slumpmässiga teckensträngar och lägger till en ny filändelse. Till exempel skulle filen example.jpg efter krypteringen få namnet D2DJY3Y6-6L54-DD34-6H76-5B154054HQ32.aesir. Efter filkrypteringen skickar Aesir-viruset ut två filer, “([slumpmässig_siffra])-INSTRUCTION.html”  och  “([slumpmässig_siffra])-INSTRUCTION.bmp”. BMP-filen blir den angripna datorns nya skrivbordsbild och ger information om var offret kan hitta ransom-meddelandet i HTML-format. Det senare dokumentet innehåller all nödvändig information om datakrypteringen. Vidare informeras offren om att det är omöjligt att återställa de korrupta filerna om de inte betalar lösensumman på 0.5 Bitcoins (runt 360 USD). För att betala lösensumman, måste användarna installera webbläsaren Tor och gå till Locky Decryptors webbsida. De måste överföra pengarna till det unika Bitcoin-kontot och så fort betalningen är gjord, ska de få tillgång till fildekrypteringsverktyget. 

Dessvärre säkerhetskopierar användare inte sina filer regelbundet, vilket gör att en ransomware-attack kan slå ut samtliga personliga filer. Mot bakgrund av detta, kan det ses som en sista desperat utväg att betala lösensumman. Vi vill dock inte uppmuntra dig till att överföra några Bitcoins till bedragarna, då deras dekrypteringsprogram kanske inte fungerar helt eller att du råkar installera andra sabotageprogram med de dekypterade filerna. Tänk på att bedragarna kan komma att planera ytterligare en attack, för om du betalade lösensumman första gången, hoppas de på att du ska betala även den andra gången. Vi rekommenderar att du påbörjar en borttagning av Aesir så fort som möjligt. I slutet av artikeln hittar du instruktioner om hur du tar bort Aesir automatiskt med hjälp av Reimage eller annat professionellt antisabotageprogram 

Aesir virus is another version of the Locky

Aesir ransomware har en annan unik egenskap. Det behöver inte kontakta sina ledningsservrar för att erhålla datakrypteringsnycklar. Denna version av viruset använder en C2 server och huvudproblemet är att antivirusprogram inte kan identifiera denna typ av ransomware-aktivitet. Så denna nya Locky-version är farligare, starkare och svårare att undvika. 

Hur infekteras jag med detta ransomware?

Utvecklarna av filändelseviruset Aesir använder få spridningsmetoder. Den vanligaste är fortfarande att använda skräppostbilagor. Nätbrottslingarna sprider den infekterade filen i JS-, VBS- och ZIP-format. De skapar olika kampanjer för att lura användare till att öppna falska fakturor, kontoutdrag, rapporter om att mejlet inte kunde levereras och andra ”viktiga” dokument. Bedragarna kan komma att skicka ett mejl med information om att en Amazon-order har skickats ut eller annat meddelande som är relaterat till nätshopping. En av de senast upptäckta spridningskampanjerna handlar om ett mejl där avsändaren låtsas vara offrets Internetleverantör. I mejlet hävdas det att offrets dator har använts för att skicka skräppost och att offret uppmanas att se över bifogade loggar. De falska loggarna påstås ligga i en .zip-fil med namnet  _[target_name].zip, men i själva verket bär filen på viruset. 

Nyligen lyckades utvecklarna av Locky att hacka sig in på Facebook och sprida Aesir-vruset där. Viruset sprids via en SVG-fil. Om användaren klickar på den falska bild som finns där, omdirigeras denne till en webbsida som är identisk med YouTube. Där uppmanas användaren att installera ett visst tilläggsprogram och om denne godkänner det, installeras Nemucod – en trojan som ansvarar för installationen och aktiveringen av Aesir-viruset.

Är det möjligt att ta bort Aesir ransomware och låsa upp sina filer?

Aesir-viruset tillhör gruppen av de farligaste ransomare-virusen, men det går att ta bort. Överväg inte att radera det manuellt, då det handlar om en avancerad datorinfektion som kan dölja sina skadliga komponenter under namn som ser säkra ut, samt att du kan råka ta bort viktiga systemfiler. Du ska istället ta bort Aesir med hjälp av ett professionellt antivirus- eller antisabotageprogram; vi rekommenderar Reimage eller SpyHunter 5Combo Cleaner. Innan du installerar någon av dessa verktyg, ska du ta en titt på nedanstående insturktioner. Denna virusversion kan försöka att hindra dig från att installera, uppdatera eller starta säkerhetsprogram. Om så är fallet, måste du starta om datorn i ”Felsäkert läge med nätverk” och följa instruktionerna. Tänk på att antisabotageprogram endast kan ta bort själva viruset och inte återställa eller dekryptera de korrupta filerna. Dessvärre finns inget gratis dekrypteringsprogram ännu, men du kan återställa dina filer med hjälp av säkerhetskopior. Om du saknar sådana, kan du försöka med någon av nedanstående återställningsmetoder.  

Offer
gör det nu!
Ladda ner
Reimage (borttagare) Nöjdhets-
Garanti
Ladda ner
Reimage (borttagare) Nöjdhets-
Garanti
Kompatibel med Microsoft Windows Supported versions Kompatibel med OS X Supported versions
Vad ska man göra om det misslyckas?
If you failed to remove virus damage using Reimage, submit a question to our support team and provide as much details as possible.
Reimage is recommended to remove virus damage. Gratisskannern möjliggör för dig att kolla huruvida din PC är infekterad eller inte. Om du behöver ta bort skadeprogram måste du köpa den licensierade versionen av skadeprogramsborttagaren Reimage.

Manuell Aesir Borttagningsguide för virus:

Ta bort Aesir med Safe Mode with Networking

 • Steg 1: Starta om din dator i Safe Mode with Networking

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klicka på Start Shutdown Restart OK.
  2. När din dator blir aktiv så trycker du F8 upprepade gånger tills du ser fönstret Advanced Boot Options.
  3. Välj Safe Mode with Networking från listan Välj 'Safe Mode with Networking'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Tryck på knappen Power vid Windows inloggningsskärm. Tryck och håll nu ned Shift på ditt skrivbord och klicka på Restart..
  2. Välj nu Troubleshoot Advanced options Startup Settings och tryck avslutningsvis på Restart.
  3. När din dator blir aktiv så väljer du Enable Safe Mode with Networking i fönstret Startup Settings. Välj 'Enable Safe Mode with Networking'
 • Steg 2: Ta bort Aesir

  Logga in på ditt infekterade konto och starta webbläsaren. Ladda ner Reimage eller ett annat legitimt antispionprogram. Uppdatera det innan du kör en full systemskanning och tar bort skadliga filer som tillhör ditt gisslanprogram och slutför borttagningen av Aesir

Om ditt gisslanprogram blockerar Safe Mode with Networking så kan du prova en annan metod.

Ta bort Aesir med System Restore

 • Steg 1: Starta om din dator i Safe Mode with Command Prompt

  Windows 7 / Vista / XP
  1. Klicka på Start Shutdown Restart OK.
  2. När din dator blir aktiv så trycker du F8 upprepade gånger tills du ser fönstret Advanced Boot Options.
  3. Välj Command Prompt från listan Välj 'Safe Mode with Command Prompt'

  Windows 10 / Windows 8
  1. Tryck på knappen Power vid Windows inloggningsskärm. Tryck och håll nu ned Shift på ditt skrivbord och klicka på Restart..
  2. Välj nu Troubleshoot Advanced options Startup Settings och tryck avslutningsvis på Restart.
  3. När din dator blir aktiv så väljer du Enable Safe Mode with Command Prompt i fönstret Startup Settings. Välj 'Enable Safe Mode with Command Prompt'
 • Steg 2: Återställ dina systemfiler och inställningar
  1. När fönstret Command Prompt dyker upp så skriver du in cd restore och klickar Enter. Skriv in 'cd restore' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  2. Skriv nu in rstrui.exe och tryck på Enter igen.. Skriv in 'rstrui.exe' utan citationstecken och tryck 'Enter'
  3. När ett nytt fönster dyker upp klickar du på Next och väljer en återställningspunkt från innan infiltrationen av Aesir. Efter att ha gjort det klickar du på Next. När fönstret 'System Restore' dyker upp så väljer du 'Next' Välj din återställningspunkt och klicka 'Next'
  4. Klicka nu på Yes för att starta systemåterställningen. Klicka på 'Yes' och starta systemåterställningen
  Så fort du har återställt ditt system till ett tidigare stadium, ladda ner och skanna din dator med Reimage och se till att borttagningen av Aesir lyckas.

Bonus: Återställ din data

Guiden ovan ska hjälpa dig att ta bort Aesir från din dator. För att återställa dina krypterade filer, rekommenderar vi dig att använda en detaljerad guide utfärdad av utanvirus.se-säkerhetsexperter

Dessvärre finns för närvarande inga gratis verktyg för dataåterställning, men för den sakens skull ska du inte betala lösensumman. En betalning fungerar bara som motivationsbränsle för de nätkriminella att fortsätta att utveckla ytterligare Locky-versioner. Om du har säkerhetskopior av din data, kan du återställa dina filer från dem. Om du saknar sådana, kan du försöka med någon av nedanstående återställningsmetoder. 

Om dina filer är krypterade genom Aesir, finns flera sätt att återställa dem

Data Recovery Pro

Detta professionella verktyg utvecklades för att identifiera och återställa förlorade eller raderade filer och kan hjälpa dig med att återställa i alla fall vissa av de filer som krypterades av Aesir ransomware.

 • Ladda ner Data Recovery Pro;
 • Följ anvisningarna i Installation av Data Recovery och installera programmet på din dator
 • Öppna det och skanna din dator efter filer som är krypterade genom Aesir-ransomware;
 • Återställ dem

Avslutningsvis så bör du tänka på skydd mot krypto-gisslanprogram. För att skydda din dator från Aesir och andra gisslanprogram så ska du använda ett välrenommerat antispionprogram, såsom Reimage, SpyHunter 5Combo Cleaner eller Malwarebytes

Om utvecklaren

Julie Splinters
Julie Splinters - Virus-borttagningsspecialist

Om denna gratis borttagningsguide hjälpte dig och du är nöjd med vår tjänst, vänligen överväg att göra en donation för att hålla denna tjänst vid liv. Även små summor kommer uppskattas.

Kontakta Julie Splinters
Om företaget Esolutions

Källa: https://www.2-spyware.com/remove-aesir-ransomware-virus.html

Borttagning guider på andra språk