Hur man tar bort adware

av Olivia Morelli - - Uppdaterad | Typ: Adware

Adware (även kända som annons-stödda program) ärprogramvara som används för reklam. När det är installerat på systemet så orsakar det reklam inklusive pop-up fönster, bannerannonser , in-text länkar och liknande annonser som är tänkt att öka populariteten av närstående webbplatser.

Adware är skapas vanlgitvis för att främja närstående hemsidor och generera intäkter för dess utvecklare. Men när de läggs till i webbläsaren kan sådan programvara också samla in icke-personligt identifierbar information om användarnas aktivitet på Internet. Den insamlade datan används för att ackumulera statistik, som vilka hemsidor människor besöker mest, vilka annonser de klickar på och vilka uppgifter de skriver in.

Observera att adware brukar delas in i två kategorier – potentiellt oönskade och legitima. Olagliga reklam program är mycket farliga eftersom de kan börja samla in känslig information. I det här fallet kan användaren omedvetet avslöja uppgifter som inloggningar, e-postadress, datorns IP-adress, vart du befinner dig och liknande uppgifter.

Hur man tar bort adware

Typiskt beteende hos Adware

Om ett adware tar sig in i datorn så installerar den vanligtvis filer samt börjar köra sig själv i systemets bakgrund. Förutom detta så påbörjar den även dessa aktiviteter:

  • Visar popup-annonser, banners och in-text länkar. Detta innehåll är tänkt att främja sponsrade hemsidor som försöker öka sin popularitet.
  • Orsakar omdirigeringar till sponsrade webbplatser på alla webbläsare. Detta utförs också för att försöka öka webbtrafiken till dessa webbplatser.
  • Installera ytterligare komponenter utan användarens godkännande. Vanligtvis kan adwares installera sponsrade verktygsfält som visar reklam, andra adwares och oönskad programvara från tredje part.
  • Spåra människors aktivitet på Internet och samla in information om dina intressen, mest använda webbplatser, inmatade data, osv. När det väl är insamlat så skickas allt till en fjärrserver.
  • Försämra systemets prestanda. Vissa adware parasiter är dåligt programmerade, så att de kan orsaka systemfel, att datorn går långsammare och instabilitet.
  • Uppdatera sig via Internet utan att meddela användaren om installationen av dessa ytterligare filer.
  • Att unvika att tillhandahålla fullständig avinstallation för att förhindra total borttagning från systemet. Du kan också märka att när du tar bort Adware från datorn återkommer det på det direkt efter omstart. Detta är också en egenskap av reklamprogram.

Hur man tar bort adware

De vanligaste distributionsteknikerna

Adware sprids inte som vanliga virus. Sådana program använder inte trojaner och liknande skadliga komponenter när de vill infektera systemet. Istället förlitar de sig på tre olika distributionstekniker:

Missvisande officiella hemsidor. Det flesta adware program har sina officiella hemsidor som presenterar dem som användbara verktyg, till exempelkraftfulla webbläsartillägg , användbara shopping medhjälpare eller roliga spel. Om du tror att en sådana program klarar av att hjälpa dig att spara pengar kan det sluta med  att du får adware på din dator. Det är därför det alltid är rekommenderat att titta på Internet efter mer detaljerad information om det program du är på väg att installera.

Bundling. Det finns massor av gratis program (freeware och shareware produkter) som kommer paketerade med adware. Om du inte är vaksam under installationen av ett sådant freeware program så kan det sluta med att du får oönskade webbläsartillägg, plugin, verktygsfält och liknande adware. Att avinstallera programmet hjälper sedan inte att bli av med tillhörande adware. Denna distributionsmetod är den vanligaste när man vill främja adware och liknande parasiter, såsom webbläsarkapare. För att skydda sig bör användarna alltid välja antingen Anpassad eller Avancerad installation av gratisprogram.

Hur man tar bort adware

Falska pop-up annonser. Att klicka på vilseledande popup-annonser kan också vara farligt och kan leda till infiltration av adware. De flesta annonserna ”rekommenderar” att du hämtar saknade uppdateringar, nödvändiga program och liknande komponenter. Säkerhetsexperter rekommenderar dig att ignorera sådana annonser. Det säkraste sättet att uppdatera/installera program är att använda dess officiella webbplatser.

Exempel på de mest relevanta adware programmen

DNS Unlocker: Det är en extremt aggressiv adware som tillämpar olika tekniker för att förhindra att du avlägsnar det från systemet. Du kan installera det i syfte att låsa upp specifika webbplatser men allt du får är missvisande popup-fönster på dina favoritwebbplatser. Att klicka på dem rekommenderas inte eftersom DNS Unlocker annonser kan leda till att du blir infekterad av ytterligare adware, som DNS Unblocker, DNS-Locker, DNS-Keeper. Men i de flesta fall är tar sig detta program in i datorn utan användarens godkännande.

Hur man tar bort adware

Outrageous deal: Detta är en adware som använder en mycket intensiv marknadsföringskampanj för att marknadsföra sig själv. Du kan installera det antingen från dess officiella webbplats eller ”bundlat” med andra program. Vi rekommenderar starkt att du tar bort sådana program eftersom Outrageous deal annonser och liknande meddelanden kan leda dig till skadliga webbplatser som försöker lura dig på pengar. Om du inte är en erfaren PC-användare kan du inte bli av med detta program manuellt, så automatisk borttagning av Outrageous deal rekommenderas.

Offers4U: Detta adware marknadsförs som en shopping hjälpare men du kan inte hitta en enda person som lyckats spara pengar med dess hjälp. Vanligtvis använder sådana program sina annonser för att omdirigera folk till förutbestämda webbplatser. Det är därför de är fyllda med olika meddelanden om rabatter och prisjämförelser. Det största problemet här är att man aldrig kan veta vilken webbplats du kan omdirigeras till. Om du vill undvika Offers4U omdirigeringar, bör du ta bort detta adware.

Hur man tar bort adware

Att fixa datorn efter du har blivit infekterad 

Det finns två olika metoder man kan använda för att ta brot Adware från systemet:

Manuell borttagning: Varje adware har sina egna borttagningssteg som ska utföras för att försöka eliminera det från systemet. De är skrivna direkt efter Utanvirus.se säkerhetsexperter har testat adwaret och hittat det enklaste sättet att bli av med det. Dock har flera fall visat att manuell adware borttagning kan vara komplicerat eftersom dessa program sprids i olika förpackningar med olika komponenter. För att undvika att få lämna oönskade filer och liknande komponenter i datorn bör du välja Automatisk borttagning.

Automatisk borttagning: Det mest tillförlitliga sättet att ta bort adware och dess komponenter är att använda ett legitimt anti-spyware-program. I detta fall bör du välja klokt eftersom det finns massor av vilseledande recensioner på Internet. Utanvirus laget meddelar alltid användaren vilka verktyg som kan användas för avlägsnande av specifika virus. Vanligtvis har sådana program särskilda parasit signaturdatabaser som tillåter dem att upptäcka och eliminera de flesta oönskade programmen.

Senaste adware tillagd i databasen

Information uppdaterad: 2019-09-13

Läs på andra språk

Filer
Adware removal programvara
Gilla oss på Facebook